• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Realizacija projekta autoputa teče po planu

Realizacija projekata izgradnje autoputa Banjaluka - Doboj teče predviđenom dinamikom.

 Realizacija projekta autoputa teče po planu Izvor: MONDO

Ovo je potvrđeno na sastanku predstavnika Vlade Republike Srpske i austrijske kompanije "Štrabag".

Pomoćnik ministra saobraćaja i veza RS Mile Bajalica rekao je da su juče na sastanku u Beču usaglašavani dokumenti o formiranju zajedničkog preduzeća i da bi do kraja mjeseca trebalo da bude podnesen zahtjev za ulazak firme "Autoputevi RS" u zajedničko preduzeće.

Bajalica je za "Nezavisne novine" rekao da je na sastanku ocijenjeno da sve radnje u vezi sa početkom gradnje autoputa Banjaluka - Doboj teku prema planu.

Koncesionim ugovorom potpisanim između Vlade RS i "Štrabaga" predviđeno je formiranje zajedničkog preduzeća koje će biti 90 odsto u vlasništvu ove austrijske kompanije, a 10 odsto Vlade RS, te da će to preduzeće formirati još pet potpreduzeća za svaku dionicu autoputa s istim odnosom vlasništva.

Bajalica je naveo da su predstavnici Vlade RS ranije imali sastanak i sa hrvatskom konstruktorskom kućom IGH, koja radi projekat za taj autoput, te da su dobili uvjeravanja da će do kraja februara dostaviti dio projekta puta koji je potreban za parcelizaciju trase.

Pregovori između Vlade RS i austrijske kompanije "Štrabag" trajali su dvije godine a u novembru prošle godine potpisan je ugovor o izgradnji autoputa vrijedan skoro tri milijarde evra.

Ugovor su potpisali premijer RS Milorad Dodik, ministar saobraćaja i veza RS Nedeljko Čubrilović i direktor projekata kompanije "Štrabag" za centralnu i istočnu Evropu Rudolf Kraf.

Ugovorom je predviđena izgradnja autoputa između Laktaša i Doboja, dio koridora Pet ce kroz RS, autoputa između Glamoča i Kupresa, Banjaluka i Novog Grada te Jakeša i Bijeljine.

(MONDO/agencije)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE