• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BiH i zvanično u recesiji

Ekonomisti potvrdili: BiH i zvanično u krizi!

 BiH i zvanično u recesiji Izvor: MONDO

Pokazatelj je činjenica da je na računu Uprave za indirektno oporezivanje (UIO)BiH manje novca nego u istom periodu prošle godine, a glavni razlog je kriza u koju je BiH već davno uplovila, prenosi Radio "Dojče vele".

Prihodi na računu UIO BiH prvi put su u padu od osnivanja ove institucije. Čak šest odsto manje sredstava bilo je u januara na računu UIO nego u istom periodu prošle godine.

Iako u Upravi tvrde da je to prvenstveno posljedica primjene trgovinskog sporazuma sa zemljama EU od početka ove godine, za ekonomiste je to samo pokazatelj da je BiH i zvanično u recesiji.

Ekonomski analitičar Damir Miljević kaže da ovaj podatak, nažalost, pokazuje da je zemlju već zahvatila kriza.

"Nemojte zaboraviti da su januarski prihodi još veliki s obzirom da je kod nas u decembru i januaru veća potrošnja nego inače. Vjerovatno će u februaru taj pad prihoda biti još drastičniji, a to je posljedica stajanja ekonomije i pada prometa u zemlji", rekao je on.

Da je kriza uzela maha pokazuje i podatak iz Federacije BiH da je čak 1 000 radnika ostalo bez posla u januaru ove godine sa tendencijom rasta, navodi njemački radio i ističe da su očekivanja da će taj broj biti znatno veći i da će kulminirati sredinom godine.

U BiH je zabilježen pad proizvodnje od 20 odsto uz očekivanja njenog pada na 50 odsto.

Projekt-menadžer u sektoru za makroekonomski sistem Spoljnotrgovinske komore BiH Igor Gavran kaže da neke kompanije već sada imaju ozbiljnih problema.

"Teško možemo očekivati bilo šta dobro, a ono što je posebno zabrinjavajuće je trend otpuštanja radnika koji se sada mjeri u stotinama i hiljadama radnika. Međutim, taj bi broj uskoro mogao biti veći jer i trenutne cifre puno su manje od stvarnih", rekao je Gavran.

Još jedan od problema je da će upravo sada doći na naplatu svi oni projekti koji nisu imali pokrića, što će dodatno pogoršati situaciju, konstatuje "Dojče vele".

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE