• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pad industrijske proizvodnje u FBiH

Industrijska proizvodnja u FBIH u prošlom mjesecu manja je za 11,1 odsto u odnosu na januar 2008. godine, podaci su federalnog zavoda za statistiku.

 Pad industrijske proizvodnje u FBiH Izvor: MONDO

Ovaj sektor u januaru imao je i pad od 19,2 odsto u odnosu na prosječnu mjesečnu proizvodnju iz 2008. godine, a za 21,2 odsto u poređenju sa decembrom prošle godine, prenose "Nezavisne novine".

Prema podacima Zavoda za statistiku FBiH, ključni segment industrijske proizvodnje, prerađivačka industrija, oslabio je u januaru ove godine u odnosu na isti mjesec prošle godine za 21,2 odsto.

Duljko Hasić, ekonomski stručnjak u Spoljnotrgovinskoj komori BiH, naglašava da je problem za taj sektor proizvodnje to što nije bilo uvoza radi izvoza, jer su otkazani poslovi širom Evrope.

"Ta tendencija će se nastaviti zbog situacije u privredi zemlje. Ostale zemlje imaju plan pomoći privredi, ali u BiH to nije ni na vidiku. Imamo oštru konkurenciju, nemamo kontrolu kvaliteta, a zemlje potpisnice CEFTA krše pravila", dodao je Hasić, napomenuvši da je prerađivačka industrija ključni sektor koji doprinosi stvaranju
bruto domaćeg proizvoda.

Poslovanje privredi dodatno otežava visoka bankarska kamatna stopa koja iznosi od 12 do 16 odsto, te većina firmi neće moći da servisira dugove prema bankama ili da dobije nove kredite, upozorava Hasić.

(Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE