• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik: Rafinerija Brod spašava RS od recesije

Prema mišljenju premijera RS Milorada Dodika recesija u Srpskoj neće biti dramatična zbog uspješnog rada Rafinerije Nafte Brod.

 Dodik: Rafinerija Brod spašava RS od recesije Izvor: MONDO

Dodik: Rafinerija Brod spašava RS od recesije

Predsjednik Vlade Republike Srpske (RS) Milorad Dodik izjavio je da nema podataka da je recesija zahvatila Srpsku i da neke procjene govore da ona neće biti dramatična zbog uspješnog aktiviranja Rafinerije nafte Brod.

Premijer Dodik je naglasio da je proces recesije i svjetske ekonomske krize nešto što dolazi sa strane i protiv čega bi se trebalo zajedno boriti i iznaći mjere.

"Mi smo predložili neke mjere i da se vidi da li u okviru Centralne banke postoje novac i devizne rezerve koje bi mogle da se upute u opticaj privredi u BiH i to bi bila sasvim dobra stvar. Ali, nije samo to dovoljno, potrebno je da taj novac bude upućen u dva važna segmenta - proizvodnju, koja će obezbijediti supsticiju uzvoza, i podržati proizvodnju za izvoz", objasnio je predsjednik Vlade RS.

Prema njegovim riječima, to su dvije stvari koje bi trebalo zajedno raditi u BiH.

"Traži se rigorozan pristup koji neće imati nimalo milosti prema onima koji spekulišu bilo šta u ovoj krizi i u tom pogledu ja sam bio spreman da budem dio tima BiH koji će se boriti za to, ali mene niko nije pozvao", istakao je Dodik.

Premijer Dodik je naglasio da BiH ne smije da radi to što radi Amerika, jer se njena ekonmija zasniva na potrošnji, koja mora da bude stimulisana i zato se ubacuje novac kako bi banke dale potrošačke kredite, a onda opet kupovale robe koje znače da će se tamo negdje pojačati proizvodnja.

"U svakom slučaju, mi ne smijemo da idemo tim putem i to nije put koji nama odgovara, jer naša potrošnja nije realno zasnovana i zavisi isključivo od zaduživanja stanovništva. Pogledajte koliko je stanovništvo BiH zaduženo i vidjećete da se više ni jedan procenat ne smije zadužiti ako želimo da zadržimo realnu osnovu", istakao je predsjednik Vlade RS.

Predsjednik Vlade RS je za sarajevsku televiziju "Hajat" ponovio da će posljedica svjetske ekonomske krize biti, ali ne dramatično.

"Ekonomska i finansijska situacija u RS i FBiH su različite, ali tu smo da bar na nivoima zajedničkog djelovanja možemo nešto da uradimo i pomognemo svima u BiH. Ja iza toga neću izostati", zaključio je Dodik.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE