• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Hrvatska zaustavila mlijeko iz BiH

Vlasti Hrvatske blokirale "Mlijekoproduktu" izvoz mlijeka u tu zemlju, što je pogodilo proizvodnju tog preduzeća

 Hrvatska zaustavila mlijeko iz BiH Izvor: MONDO

Blokada Hrvatske je pogodila proizvodnju tog preduzeća i ugrozilo hiljade njihovih dobavljača u RS, pišu "Nezavisne novine".

U Kancelariji za veterinarstvo BiH su kazali da institucije Hrvatske nisu imale realnog osnova za takvu mjeru zbog čega će BiH u najkraćem mogućem roku odgovoriti zaustavljanjem uvoza mlijeka iz te zemlje.

"Ministar spoljnih poslova i ekonomskih odnosa Mladen Zirojević će povodom toga uputiti protest Hrvatskoj, a mi ćemo preduzeti recipročne mjere, odnosno zaustaviti pošiljke mlijeka iz te zemlje i slati ih na analizu", kazao je Drago Nedić, direktor Kancelarije za veterinarstvo.

Ministarstvo poljoprivrede Hrvatske nedavno je tamošnjem distributeru proizvoda "Mlijekoprodukta", firmi "Betoven" iz Pule, poništilo rješenje o nesmetanom uvozu dubičkog mlijeka. Po nalogu tog ministarstva pošiljke se šalju na laboratorijska ispitivanja, a mlijeko se stavlja van prometa do završetka analize.

U grupaciji "Danube Foods", u okviru koje posluje "Mlijekoprodukt", ocjenjuju da se radi o vancarinskim opstrukcijama vlasti Hrvatske u cilju zaštite tamošnjeg tržišta mlijeka od konkurencije.

"Naše mlijeko je u potpunosti ispravno što je potvrdila domaća veterinarska služba. Jasno je da je potez Hrvatske u suprotnosti sa Sporazumom o slobodnoj trgovini i korektnom tržišnom utakmicom. Žele da mi ispaštamo zbog problema između njihovih proizvođača i prerađivača mlijeka", ističe Nebojša Ristić, predstavnik "Danube Foods Groupa" u BiH.

Kao potvrdu opstrukcija od strane naših susjeda, naglasio je da im je prethodno hrvatski trgovački lanac "Konzum" otkazao saradnju bez ikakvog posebnog obrazloženja, čime su ostali bez značajnog dijela tržišta.

"Mlijekoprodukt", koji čak polovinu proizvodnje izvozi u Hrvatsku, je zbog toga, ističe Ristić, prinuđen smanjiti otkup mlijeka na domaćem tržištu, što je pogodilo manje proizvođače. Farmeri iz RS potvrdili su da je dubička mljekara obustavila otkup od proizvođača koji dnevno isporučuju ispod 100 litara sirovog mlijeka.

"Meni su prekinuli otkup, jer proizvodim oko 50 litara mlijeka dnevno. I šta sada da radim, od čega da živim", žali se Zoran Miletić iz sela Ljeskove Vode, kod Doboja.

Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača - stočara RS, zatražio je od nadležnih institucija RS i BiH da obustave uvoz mlijeka i mliječnih proizvoda iz Hrvatske.

"Ako to ne urade naše institucije, uvoz ćemo zabraniti mi, poljoprivredni proizvođači, jer nećemo dozvoliti ovako jednostrani napad na domaću proizvodnju", rekao je Usorac dodajući da je zbog hrvatske blokade ugroženo više od 8.000 proizvođača mlijeka u RS.

Ministarstva traže rješenje

Iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH juče je, nakon sastanka s menadžmentom "Mlijekoprodukta", saopšteno da će u kontaktima s hrvatskom stranom pokušati naći rješenje nastalog problema na obostrano zadovoljstvo.

Kancelariju za veterinarstvo BiH, kako navode, zadužili su da pripremi detaljnu informaciju o problemu izvoza mlijeka u Hrvatsku i da predloži adekvatne mjere kako bi se popravio položaj domaćih proizvođača.

Na barijere u Hrvatskoj reagovalo je i Ministarstvo poljoprivrede RS, koje navodi da će zajedno s resornim državnim ministarstvom i poljoprivrednim proizvođačima tražiti način da se obezbijedi dosadašnji režim izvoza mlijeka u Hrvatsku.

"U suprotnom ćemo kod nadležnih institucija BiH insistirati da se uvedu recipročne mjere", ističu u resornom ministarstvu RS.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE