• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Obama traži reformu Vol Strita

Predsjednik SAD Barak Obama zatražio je temeljnu reviziju poslovanja Vol Strita.

 Obama traži reformu Vol Strita Izvor: MONDO

Obama je rekao da su potrebne velike promjene da bi se izbjeglo ponavljanje finansijskog urušavanja.

Na sastanku na visokom nivou u Bijeloj kući, republikanski poslanici u Kongresu su rekli da će raditi sa novom administracijom da bi prijedlog izmjena regulative finansijskog tržišta bio završen u naredne dvije sedmice.

Obama, demokrata, kaže da je "bolno iskustvo" pokazalo da pravila moraju da budu modernizovana. "Ekonomija ne može da vodi tržišta 21. vijeka sa regulativom iz 20. vijeka," rekao je on novinarima poslije sastanka sa zakonodavcima.

Izjava predsjednika uzdrmala je berzanske ulagače. Akcije na Vol Stritu su pale poslije nervoznog trgovanja u srijedu.

Obama i vođi grupe dvadeset država (G-20) sastaće se u aprilu u Londonu da razmotre načine poboljšanja svjetskog finansijskog sistema. Obama želi da skrene pažnju kako SAD nemaju namjeru da odugovlače u ovom poslu.

G-20 - koju čine SAD i vodeće zemlje Evrope kao i ekonomije u brzom razvoju poput Kine - treba da nađe put za izmjenu sistema finansijske regulative koja je uglavnom oblikovana pri kraju Drugog svjetskog rata, na konferenciji u Breton Vudsu 1944.

Potres u bankarskom i finansijkom sistemu koji je proizvela kriza na hipoketarnom tržištu je srž tekuće recesije koja se proširila svijetom.

Postoji široka saglasnost među stručnjacima za novčana tržišta - i u SAD i oko svijeta - da je krajnje nužno modernizovati propise rada finansijskih institucija.

Neki vjeruju da bi brza akcija na donošenju nove regulative pomogla u popravci razbijenog finansijskog sistema tako što bi povratila povjerenje. Ali, drugi kažu da bi rad na propisima dok kriza traje mogao da pogorša stanje.

"Jaka finansijska tržišta traže jasna pravila na putu. Ne zato da bi se zastrašile finansijske institucije, već da zaštite građane i ulagače i prije svega da održavaju te finansijske institucije snažnim," rekao je Obama.

Evropka unuja takođe ubrzava hod ka reformi finansijske regulative. Evropska komisija je objavila osnove šireg evropskog pristupa u suočavanju sa "zatrovanom imovinom banaka" o čemu će raspravljati vođi EU.

Obama kaže da je potreba za reformom regulative opšta. "Izazovi sa kojima smo suočeni nisu samo Američki, već svjetski," kaže on.

(Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE