• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tenderom do najpovoljnije prodaje

NSRS dala saglasnost za privatizaciju preduzeća "Zrak" iz Teslića i banjalučkog "Jelšingrada".

 Tenderom do najpovoljnije prodaje Izvor: MONDO

Narodna skupština Republike Srpske dala je saglasnost za Poseban privatizacioni program Preduzeća za proizvodnju optičkih, optomehaničkih i optoelektronskih uređaja i sistema "Zrak" iz Teslića", kojim bi se, putem tendera, prodalo 49 odsto osnovnog kapitala preduzeća domaćem ili stranom kupcu.

Ministar industrije, energetike i rudarstva RS Slobodan Puhalac rekao je da pravo učešća na tenderu imaju sva zainteresovana lica koja zadovolje sljedeći kvalifikacioni kriterijum, a to je ostvaren godišnji ukupan prihod od najmanje 5.000.000 KM u svakoj od posljednje dvije poslovne godine.

"Ako na tenderu učestvuje konzorcijum smatraće se da je kvalifikacioni kriterijum ispunjen, ukoliko najmanje jedan od učesnika, odnosno članova samostalno ispunjava navedeni kvalifikacioni kriterijum", istakao je Puhalac.

Podnošenjem ponude ponuđač, dodao je Puhalac, prihvata i zadržavanje pretežne djelatnosti preduzeća tri godine nakon izvršene privatizacije i zadržavanje postojećeg broja radnika u istom periodu izvršene privatizacije (pod postojećim brojem radnika).

Strategija privatizacije državnog kapitala, uz primjenu pomenute metode, kvalifikacionog kriterijuma za ponuđača, uslova tendera, kao i elemenata vrednovanja ponuda omogućava ostvarenje sljedećih ciljeva zadržavanje pretežne djelatnosti preduzeća, dobijanje kvalifikovanog, respektabilnog strateškog partnera sposobnog da održi i razvija preduzeće, obezbjeđenje što višeg nivoa zaposlenosti, ostvarenje maksimalno povoljne prodajne cijene i budućih prihoda države.

Narodna skupština Republike Srpske dala je saglasnost i na Poseban privatizacioni program za prodaju 31 568 786 akcija ili 60,33 odsto osnovnog državnog kapitala preduzeća "Jelšingrad" Fabrika alatnih mašina AD Banjaluka, koje se nalaze u portfelju Akcijskog fonda RS.

Obrazlažući poslanicima Poseban privatizacioni program, ministar industrije, energetike i rudarstva RS Slobodan Puhalac rekao je da pravo učešća na tenderu imaju sva zainteresovana lica koja imaju ostvaren godišnji ukupan prihod od najmanje 15 miliona KM u svakoj od posljednje dvije poslovne godine.

Puhalac je naglasio da ponuđač mora prihvatiti i uslove tendera, koji podrazumijevaju zadržavanje pretežne djelatnosti preduzeća tri godine nakon izvršene privatizcije, te zapošljavanje najmanje 450 radnika najkasnije na kraju treće godine perioda zpošljavanja.

On je dodao da je jedan od uslova tendera i da ponuđač mora u periodu od tri godine nakon izvršene privatizacije poštovati Pojedinačni kolektivni ugovor, koji je zaključen između preduzeća i Sindikalne organizacije "Jelšingrad" u oktobru 2007. godine.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE