• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

UIO BiH protiv nulte stope PDV-a

Uprava za indirektno oporezivanje BiH protivi se uvođenju nulte stope PDV-a na širok spektar proizvoda, jer je to u suprotnosti sa direktivama EU.

 UIO BiH protiv nulte stope PDV-a Izvor: MONDO

Direktor UIO BiH Kemal Čaušević je za "Glas Srpske" rekao da bi se uvođenjem nulte stope PDV-a na veliki broj artikala otvorila velika mogućnost manipulacija u samom sistemu PDV-a, a da bi prihodi na jedinstvenom računu znatno opali, jer bi u tom slučaju porasli zahtjevi za povrat PDV-a od poreskih obveznika.

On je rekao da je od uvođenja PDV-a u BiH ukupno prijavljeno, a nije bilo na vrijeme uplaćeno 152 miliona KM, od čega je UIO BiH do danas naplatila nešto više od 114 miliona KM, dok trenutni dug iznosi 38 miliona KM.

Čaušević je pojasnio da se dugovanja odnose na poreske obveznike koji su u svojim PDV prijavama prijavili obavezu za uplatu PDV-a, ali da to nisu podmirili iz različitih razloga.

On je rekao da UIO BiH ima veoma dobru saradnju sa Tužilaštvom BiH u pogledu procesuiranja slučajeva neplaćanja poreza i carina, ističući da je, od početka rada UIO, Sektor za provođenje i poštivanje poreskih i carinskih zakonskih propisa UIO proslijedio Tužilaštvu BiH 473 izvještaja o postojanju sumnje da je počinjeno krivično djelo.

Čuašević je naveo da se, prema proslijeđenim izvještajima, sumnja da je visina štete počinjena po budžet 54 miliona KM, ističući da je veliki broj ovih predmeta procesuiran, a da su ostali u toku.

On je potvrdio da će uvođenje fiskalnih kasa u Republici Srpskoj smanjiti prostor za malverzacije, ali je dodao da bi najbolje rezultate dalo uvođenje fiskalnih kasa na cijeloj teritoriji BiH, odnosno u oba entiteta i Brčko distriktu, kako bi svi poreski obveznici bili ravnopravni.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE