• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Lideri ASEAN-a protiv protekcionizma

Lideri ASEAN-a su se na samitu u tajlandskom Hua Hinu, složili oko neophodnosti zajedničke borbe protiv protekcionizma u svjetskoj trgovini.

 Lideri ASEAN-a protiv protekcionizma Izvor: MONDO

Oni su istovremeno branili njihovo pravo da sprovode politiku "kupuj domaće", tvrdeći da to nije u protivrječnosti sa važećim globalnim trgovinskim pravilima.

Ekonomski ministri ASEAN - a su se juče saglasili da ta grupacija zemalja, u kojoj živi više od 560 miliona ljudi, a lani je ostvarila ukupan bruto domaći prozvod od 1,3 biliona dolara, sklopi sporazum o slobodnoj trgovini sa Australijom i Novim Zelandom.
Australijski zvaničnici su saopštili da će se nivo regionalne trgovine u toku naredne dve decenije uvećati za oko 48 milijardi dolara, usljed pozitivnog dejstva takvog sporazuma.

“Politički prvaci zemalja jugoistočne Azije se moraju dogovoriti oko primjene mjera za izlazak iz sadašnje duboke finansijske krize, izjavio je u subotu na samitu te grupacije tajlandski premijer Abhisit Vedžaiva, čija zemlja je domaćin tog skupa.

On je ocenio da deset zemalja - članica ASEAN - a sada imaju veoma važnu ulogu u borbi za ekonomski oporavak i prevladavanje sve težnih posledica globalne finansijske krize.

"Ukoliko se finansijska kriza produbi svet će tražiti da naš region preduzme akciju, u clju povratka poverenja", rekao je tajlandski premijer ne dajući pri tome bilo kakve konkretne predloge oko mogućih mera koje bi trebalo da preudzmu članice ASEAN - a.

Singapurski premijer Li Šien Lung je ukazao, govoreći na samatu članica ASEAN koji je počeo juče, a trebalo bi da se okonča sutra, da bi svet mogao da se suoči sa ekonomskom stagnacijom i sporim rastom u periodu od nekoliko godina, pre nego što se poremećeni globalni bankarski sistem sasvim ne oporavi.

"Ja mislim da će recesija u SAD potrajati ove godine, a možda i duže", izjavio je Li za današnje izdanje tajlandskog dnevnog lista "Bangkog post".

Singapurski premijer je u tom intervjuu izrazio i zabrinutost zbog mogućeg nepovoljnog razvoja događaja u globalnoj ekonomiji i nakon okonačanja američke recesije.

Pitanje je, dodao je Li, šta će se tada desiti i da li je moguće očekivat oporavak u ostatku sveta ili će kriza potrajati još nekoliko godina.

(Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE