• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Rekordni gubitak njujorške kompanije

Amerikan Internešnel Grup uspjela je da izgubi 62 milijarde dolara za samo 92 dana. To je gotovo 470.000 dolara na minut.

 Rekordni gubitak njujorške kompanije Izvor: MONDO

Bivša najveća osiguravajuća kompanija na svijetu, AIG je objavila svoj kvartalni gubitak, najveći u istoriji SAD, koji je nadmašio raniji rekord od 45 milijardi dolara korporacije Tajm Vorner postavljen u čevrtom tromjesječju 2002.

Vijest je došla kad je vlada SAD rekla da će uliti dodatnih 30 milijardu dolara poreskih obveznika u oboljelu njujoršku kompaniju, koja je već dobila oko 150 milijardi dolara od države od septembra.

Ali, to nije zaustavilo gubitke AIG. Kompanja, teško ranjenja kada su zastoj na stambenom tržištu i kreditna kriza desetkovali vrijednost njenih ulaganja u hipotekarne akcije, sada je dodatno pogođena recesijom.

Gubitak AEG je oko 12 puta veći od minusa koji je kompanija uknjižila u istom tromjesječju 2007. Za polovinu je veći od 114,53 milijaradi dolara gubitka gotovo svih 500 kompanija na listi Standard i Pur (Poor) u posljednjem kvatalu 2008. godine - prvom tromjesječju ikad u kome su S&P 500 iskazale gubitak.

AIG je izgubila u posljednja tri mjeseca prošle godine više nego što je zaradila od 2001. do 2007, a to je bilo čistih 58 milijardi dolara.

Supergubitak AIG ističe se i van finansijskog tržišta.

Tako je vlada SAD dala 62 milijarde dolara za hitnu pomoć i spasilačke napore u mjesecima poslije udara uragana Katrina 2005.

Tromjesječni minus AIG je veći od bogatsva najbogatijeg Amerikanca Bila Gejtsa čija se imovina cijeni na 57 milijardi dolara.

Kada bi se 62 milijarde dolara podijelilo stanovništvu SAD, svako bi dobio oko 200 dolara.

Da bi neko potrošio onoliko koliko je AIG izgubio za 92 dana morao da troši milion dolara dnevno narednih 169 godina.

Ipak, AIG će dobiti novu, i ne obavezno posljednju pomoć džave, pošto su zvaničnici ponovo zaključili da bi propast nekadašnjeg osiguravajućeg društva broj jedan podrila svjetski finansijski sistem.

AIG će dobiti pristup novom kapitalu do 30 milijardi dolara što će, uz dosadašnja spasilačaka ulaganja, udio države u valasništvu nad kompanijom podići na gotovo 80 proceneta.

Najnovije spasavanje, kažu danas analitičari, pokazuje odlučnost vlade da održi AIG u životu, i da za sad izbegne svako smanjenje kreditnog rejtinga firme koju je prije 90 godina osnovao - u Kini - američki preduzimač C.V. Star kao malo društvo za osiguranje.

(MONDO/Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE