• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Globalna kriza usporava ekonomiju BiH

Ekonomija BiH će usljed svjetske konomske krize, osjetiti drastično smanjenje stope rasta, prognoza je Kancelarije Svjetske banke u BiH.

 Globalna kriza usporava ekonomiju BiH Izvor: MONDO

U ovoj godini predviđa se da će realni rast bruto-društvenog proizvoda pasti za 17 odsto.

Prema ovim procjenama, sektori izvoza i građevinarstva biće pogođeni više od ostalih djelatnosti, a može doći i do povećanja siromaštva.

Posljedice globalne krize počele su zahvatati ekonomiju u BiH i to se ogleda na planu kreditnih restrikcija, smanjenju izvoznih cijena i potražnje, te kroz smanjenje doznaka iz inostranstva, navodi Kancelarije Svjetske banke u BiH.

Očekuje se da će oporavak ići sporo i nakon 2009, navodi Kancelarija Svjetske banke u biltenu "Novosti".

Bez obzira na pad izvoza, trend opadanja ekonomske aktivnosti i sniženje cijena roba smanjiće deficit tekućeg računa i mogućnost inflacije, ali će finansiranje deficita tekućeg računa postati još veći izazov.

Kao rezultat pada cijena metala, očekuje se negativan rast nominalnog izvoza.

Usljed kreditnih restrikcija i loših globalnih ekonomskih izgleda, pristup stranim sredstvima za lokalne banke biće smanjen, njegovi troškovi će se povećati, dok bi nivo direktnih stranih ulaganja mogao opasti./kraj/nb/mđ

Džombić: Nema direktnih posljedica krize

Ministar finansija RS Aleksandar Džombić u utorak je izjavio da u RS i BiH nema direktnih posljedica svjetske finansijske krize, te da je domaći bankarski sektor položio
prvi ispit.

Džombić je u Trebinju, nakon radnog sastanka sa rukovodstvom i privrednicima te opštine, rekao da globlana kriza, koja se sa finansijskog sektora preliva u realni sekto ima uticaja i na BiH i RS, prvenstveno u metalskoj i prerađivačkoj industriji, te industriji kože, tekstila i obuće.

Ministar finansija RS smatra da će smanjenje porudžbina iz inostranstva, a samim tim i prihoda u ovoj godini prouzrokovati i nelikvidnost određenih privrednih subjekata u RS.

"Vlada RS je iz tog razloga donijela restriktivne i podsticajne mjere kako bi privredni subjekti prebrodili ovu godinu i uspjeli da održe poslove na zavidnom nivou", istakao je Džombić.

Prema njegovim riječima, na udaru svjetske krize su firme koje izvoze, jer imaju pad u porudžbinama, pa se i niz mjera ogleda u povoljinijim kreditnim linijama, subvencijama i drugim budžetskim olakšicama kako bi im se olakšalo poslovanje.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE