• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Region CEFTA ući će u recesiju

U ovoj godini cijeli CEFTA region ući će u recesiju zbog svjetske ekonomske krize, ocijenili predstavnici Spoljnotrgovinske komore BiH.

 Region CEFTA ući će u recesiju Izvor: MONDO


Oni su na Poslovnom forumu Bosne i Hercegovine (BiH) i Srbije u Privrednoj komori Srbije ocijenili da će zbog toga BiH zabilježiti pad robne razmjene sa zemljama CEFTA regiona od 30 odsto.

Predsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH Mahir Hadžiahmetović kazao je da je u prošloj godini BiH zabilježila deficit od 1,13 milijardi dolara u razmjeni sa članicama CEFTA sporazuma o slobodnoj trgovini.

On je na skupu u PKS rekao da je prošlogodišnji izvoz BIH bio veći za 17,2 odsto i iznosio 1,27 milijardi dolara, a uvoz je bio za 16 odsto veći i iznosio je 3,68 milijardi dolara.

Hadžiahmetović je ocijenio da bez obzira na to što je BiH pristupila CEFTA 2006. godine taj sporazum nije ispunio očekivanja u povećanju trgovinske razmjene zbog necarinskih barijera.

Prema njegovim riječima, BiH sa skoro svim zemljama CEFTA regiona ima
deficit u razmjeni, a Srbija je drugi po veličin trgovinski parner BiH.

Izvoz robe i usluga iz BiH u Srbiju u prošloj godini iznosio je 480 miliona evra, dok je uvoz zabilježio rast na 880 miliona evra, naveo je Hadžiahmetović i dodao da se iz Srbije najviže uzove proizvodi prehrambene i metalske industrije.

Direktor sektora privrede Spoljnotrgovinske komore BiH Savo Marjanac ocjenio je da trgovinu BiH i Srbije otežavaju necarisnke barijera, nepriznavanje standara i sertfikata o kvalitetu proizvida, kao što su veterinarski i fitosanitarni i zadržavanje robe na carini u Srbiji.

Privrednici iz BiH su naveli da roba po dvadesetak dana stoji na carini i da im se traže dodatni sertifikati i ne priznaju fitosanitarni dokumentni.

Oni su uputili apel da se ukinu necarinske barijere pri izvozu robe u Srbiju jer im to poskupluje izvoz.

Na Poslovnom forumu BiH i Srbije učestvuje oko 100 privrednika, od kojih je polovnina iz BiH.

CEFTA je sporazum o slobodnoj trgovini izmedju Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Hrvatske, Albanije, Moldavije i Kosova, koje predstavlja UNMIK.

(Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE