• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nafta jeftinija, ponovo zabrinutost oko tražnje

Sirova nafta je u četvrtak na berzi u Njujorku pojeftinila za više od dolara, na oko 44 dolara za barel.

 Nafta jeftinija, ponovo zabrinutost oko tražnje Izvor: MONDO

Cijena američke "lake" nafte za terminsku isporuku u aprilu je na Njujorškoj robnoj berzi pala za 1,26 dolara, na 44,12 dolara za barel, pošto je u srijedu poskupjela za devet odsto, na rekord u poslednjih mjesec dana od 45,70 dolara za barel, prenio je Rojters.

Istovremeno je evropska "brent" nafta na Medjunarodnoj berzi petroleja u Londonu pojeftinila za 1,28 dolara, na 44,84 dolara za barel.

Pad indeksa na evropskim berzama je ponovo u fokus pažnje doveo sve goru ekonomsku prognozu, pa se trgovci koncentrišu na procjenu tražnje nafte u vrijeme usporenja globalnog privrednog rasta. Indeks FTSEurofirst 300 je pao za 1,2 odsto zbog uporne zabrinutosti za finansijski sektor.

Veći pad cijene nafte je spriječila izjava kineskog premijera Vena Djabaoa da će njegova zemlja ove godine ostvariti privredni rast od osam odsto uprkos sve dubljoj recesiji u svijetu.

Statistička služba američkog ministarstva energetike (EIA) je u srijedu uveče objavila nedjeljni izvještaj o zalihama u SAD u sedmici zaključno sa 27. februarom, koji je pokazao pad zaliha sirove nafte od 700.000 barela, dok su analitičari očekivali rast od 1,2 miliona.

Izvještaj EIA je takodje pokazao da je tražnja benzina u SAD u protekle četiri nedjelje porasla 2,2 odsto na godišnjem nivou, što možda ukazuje na to da niže cijene tog goriva podstiču potrošnju.

Investitori takodje tragaju za znacima da bi Organizacija zemalja izvoznica nafte mogla, na sastanku zakazanom za 15. mart, da najavi novo smanjenje proizvodnje. Taj kartel je, u cilju podsticaja rasta cijene nafte, od septembra u nekoliko navrata donosio odluke o smanjenju kvote za ukupno 4,2 miliona barela na dan.

(Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE