• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U BiH pad prihoda za 76 miliona KM

Prihodi na Jedinstvenom računu BiH u februaru su iznosili 370 miliona KM, što je za 76 miliona KM manje od prošlogodišnjeg februarskog prihoda.

 U BiH pad prihoda za 76 miliona KM Izvor: MONDO

Portparol Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH Ratko Kovačević je naveo da je do pada prihoda od početka godine došlo zbog ukidanja carina, kao i smanjenja potrošnje izazvane svjetskom krizom.

"Razlog za pad prihoda u januaru i februaru je primjena Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, ali i globalna ekonomska kriza koja je uticala na smanjenu potrošnju u BiH, što je rezultiralo smanjenjem uvoza, a za manje uvezene robe plaćene su manje uvozne dažbine", rekao je Kovačević za "Nezavisne novine".

Prihodi su u januaru bili za šest miliona KM manji nego u istom mjesecu prošle godine.

"U januaru je prvi put od uspostavljanja UIO zabilježen pad prihoda na Jedinstvenom računu. Prikupljeno je 403 miliona KM, odnosno za šest miliona KM manje nego u januaru 2008. godine", rekao je Kovačević.

On je napomenuo da je to posljedica znatnog pada prihoda od carina koji su za 18 miliona KM bili manji u januaru ove godine u odnosu na isti period lani.

U Ministarstvu finansija i trezora BiH tvrde da ovaj pad prihoda ne pogađa budžet BiH jer on svakodnevno dobija fiksni iznos od 2,8 miliona KM.

Federacija BiH je u februaru u budžet prikupila oko 75 miliona KM, što je za pet miliona KM manje nego u istom mjesecu prošle godine.

"Od 75 miliona KM, 80 odsto je sa Jedinstvenog računa, a 20 procenata su drugi prihodi", objašnjavaju u Ministarstvu finansija FBiH.

Premijer FBiH Nedžad Branković ranije je rekao da je "ovaj podbačaj manji od januarskog".

Prema njegovim riječima, ozbiljnija procjena prihoda za ovu godinu moći će da bude sačinjena tek na kraju prvog kvartala, jer je uobičajeno da su prihodi u januaru manji nego u decembru ili ljetnim mjesecima.

Ministar finansija FBiH Vjekoslav Bevanda rekao je da će ovaj "manjak", nakon prošlomjesečnog podbačaja od deset miliona KM, dovesti do dodatnih kašnjenja kod plaćanja.

U FBiH je ove godine pao i prihod od direktnih poreza oko 40 miliona KM.

Poreska uprava FBiH je za prva dva mjeseca prošle godine prikupila 469,64 miliona KM, a prema dostupnim podacima, za prva dva mjeseca ove godine taj prihod je oko 430 miliona KM.

Prihodi od direktnih poreza, uglavnom, pripadaju kantonima, opštinama i vanbudžetskim fondovima.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE