• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MMF spreman da pomogne BiH

Predstavnik Međunarodnog monetarnog fonda za BiH Kostas Kristu rekao je da je MMF spreman pomogne finansiranje borbe protiv ekonomske krize.

 MMF spreman da pomogne BiH Izvor: MONDO

On je rekao da postoji plan vlasti BiH za pokretanje razgovara sa MMF-om o novom kreditnom angažmanu, ali da zvaničan zahtjev još nije upućen.

"Kada i ako ga bude mi smo spremni da pomognemo BiH....Taj aranžman morao bi uključiti i to da nam vlasti kažu kakvo je njihovo gledanje na cijelu situaciju. Morali bi smo o tome razgovarati sa Savjetom ministara BiH i entitetskim vladama, jer bismo onda krenuli u cjelokupni aranžman", rekao je Kristu.

On je naveo da je u ovom trenutku teško reći koliko bi novca BiH mogla dobiti od MMF-a, jer bi prije početka razgovora o iznosu prvo trebalo detaljno procijeniti situaciju i vidjeti kolike su potrebe.

Komentarišiću paket mjera za prevazilaženje globalne ekonomske krize koji je juče podržalo Fuskalno vijeće BiH, Kristu je pozdravio svijest o potrebi usvajanja mjera, ali je upozorio da tek treba vidjeti da li će one dati rezultate.

"Ako govore o rebalansu budžeta, zamrzavanju rasta plata u javnom sektoru, to je dobro...Svi nivoi vlasti moraju srezati troškove, posebno plate. Potrebna je stroga politika potrošnje, jer su plate povećane u nekoliko navrata posljednjih godina", rekao je Kristu za "Dnevni avaz".

On je istakao da komercijalne banke u BiH imaju probleme sa skupim kapitalom, dodajući da je sada mnogo teže naći novac spolja za kredite u BiH.

"Kada banke pogledaju prilike u industriji u BiH, vide da je sve teže naći kupce za robu iz BiH u Evropi, jer je tamo recesija i potražnja manja. Zato je teško sada diktirati bankama", rekao je Kristu i dodao da banke neće odjednom početi da kreditiraju preduzetnike, jer to zahtijeva neko vrijeme.

On je naveo da vlasti sada moraju da ponude cjeloviti program kako bi pokazale da čine pravu stvar, dodajući da će jačanje stabilnosti i pokretanje drugih reformi u poslovnom okruženju stimulisati banke.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE