• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Banjalučka pivara u minusu 40 miliona KM

Radnici "Banjalučke pivare" strahuju od otpuštanja i smanjenja plata, jer je dug ovog preduzeća u posljednje tri godine dostigao blizu 40 miliona KM.

 Banjalučka pivara u minusu 40 miliona KM Izvor: MONDO

"Gubici koji se već godinama `talože` u `Banjalučkoj pivari` su strašni. Zbog katastrofalnog stanja u pivarskoj industriji oglasio se i Parlament BiH, gde je pokrenuta inicijativa o donošenju zakona o zaštiti domaćih proizvoda koji bi trebalo da reši problem nelojalne konkurencije", rekao je sekretar Udruženja poljoprivrede i prehrambene industrije u Privrednoj komori Republike Srpske (RS) Slavko Stevanović.

On kaže da osnovne razloge teškog stanja u "Banjalučkoj pivari" treba tražiti u činjenici da je od deset vrsta piva koja se prodaju na tržištu BiH, čak sedam uvoznih.

"Pres RS" piše da 270 radnika "Banjalučke pivare" strahuje da će nakon gomilanja duga kompanija "Altima partners" iz Londona, uskoro preduzeti "drastične rezove" i krenuti sa otpuštanjima i "kresanjem" plata, nakon što je sredinom januara istekao trogodišnji rok važenja kolektivnog ugovora između većinskog vlasnika preduzeća i Udruženja radnika "Sindikat banjalučke pivare", kojim se novi gazda obavezao da neće posezati za ovim mjerama.

Predsjednik sindikata "Banjalučke pivare" Momčilo Ždrnja potvrdio je da se nakon nedavnog prestanka važnosti kolektivnog ugovora, još uvijek nije ušlo u konkretne razgovore o detaljima novog ugovora.

"U svakom slučaju direktoru smo stavili do znanja da osnova svakog budućeg razgovora mora biti poštovanje najznačajnijih stvari iz prethodnog ugovora", rekao je Ždrnja.

Direktor "Banjalučke pivare" Nikolas Peni obavijestio je akcionare da je u prošloj godini pivara povećala obim prodaje za više od šest odsto, kao i da je gubitak u 2008. za 5,5 odsto manji od gubitka ostvarenog u 2007.

Međutim, on najavljuje da će povećani troškovi finansiranja predstavljati veliki teret za preduzeće u predstojećem periodu zbog svojih kreditnih obaveza i pritisaka da osigura dovoljno novca kao podršku svom poslovanju.

Izvor "Presa RS" navodi da je na kraju 2005. godine minus iznosio oko 11,2 miliona KM, koliki je bio i na kraju 2006, već naredne godine se popeo na rekordnih 13,7 miliona KM, dok je 2008. iznosio je 12,9 miliona KM.

(MONDO/Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE