• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Trgovanje na berzama bez manipulacija

Novim pravilima poslovanja berzanski sistem je usklađen sa Direktivom EU, koja se odnosi na tržišta finansijskih instrumenata

 Trgovanje na berzama bez manipulacija Izvor: MONDO

Sarajevska berza od sutra uvodi nova pravila poslovanja, čiji je osnovni cilj povećanje atraktivnosti tržišta i smanjenje mogućnosti manipulacija, dok Banjalučka berza novi sistem trgovanja, koji podrazumijeva upotrebu fiks protokola, primjenjuje od 9. marta.

Cilj uvođenja novog sistema jeste unapređenje berzanskog trgovanja, prilagođavanje standardima i direktivama EU, te povećanje atraktivnosti domaćeg tržišta kapitala, rekao je pomoćnik direktora Banjalučke berze Darko Lakić.

On za "Glas Srpske" naveo da je osnovna razlika između novog i starog sistema što je prije otvaranja trgovanja na berzi moguće vidjeti cijene i količine naloga koji će se realizovati.

"Ovim sistemom biće i poboljšani nalozi sa skrivenom količinom, onemogućavanje unosa naloga sa rasponom i određena poboljšanja sa aukcijama za paket akcija", pojasnio je Lakić.

Direktor Sarajevske berze Zlatan Dedić kaže da se na ovoj berzi novina javlja na slobodnom tržištu, koje će od sutra biti podijeljeno na primarno, sekundarno i tržište za emitente u stečaju.

"S obzirom na to da je na slobodnom tržištu bilo različitih kompanija, odlučili smo da ih smjestimo u određene segmente koji će investitorima pomoći da stvore bolji uvid u kompanije", objasnio je Dedić.

Za tržište emitenata u stečaju neće biti ograničenja maksimalne dnevne fluktuacije dionica, dok će za primarno i sekundarno tržište ograničenja postojati.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE