• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U Srpskoj bolji uslovi za investiranje

Savjet stranih investitora procijenio da BiH nije najbolje mjesto za ulaganje. Ipak, Srpskoj daju primat u odnosu na FBiH.

 U Srpskoj bolji uslovi za investiranje Izvor: MONDO

Potpredsjednik Vlade Republike Srpske (RS) Jasna Brkić rekla je da su predstavnici Savjeta stranih investitora informisani o reformama, novim zakonskim rješenjima i unapređenju postojećih zakona u Srpskoj, što ovaj prostor čini atraktivnijim za strana ulaganja.

Brkićeva je rekla novinarima da su predstavnici više ministarstava RS upoznali predstavnike Savjeta da su uslovi za investiranje u Srpskoj bolji nego u drugom dijelu BiH.

Ona je nakon sastanka istakla da su članovi Savjeta predstavili ''Bijelu knjigu'' u kojoj se navodi da BiH nije najbolje mjesto za investiranje.

Brkićeva, koja je ministar za ekonomske odnose i koordinaciju, istakla je da je Savjet stranih investitora poslovno udruženje 27 velikih stranih investitora koji su do sada na ova područja investirali više od četiri milijarde evra, te izrazila nadu da će njihovo investiranje biti veće.

Predstavnik Savjeta Tie Sosvonski izjavio je da su prepreke za strano investiranje u BiH - radne i građevinske dozvole, porezi i reforma poreza, te registracija preduzeća.

On je izrazio zadovoljstvo što je na sastanku čuo da je Vlada RS zainteresovana da unaprijedi okruženje i za strane i za domaće ulagače.

Viceguverner Centralne banke BiH Ljubiša Vladušić izjavio je da je Centralna banka obezbijedila monetarnu stabilnost, što je u ovom trenutku ključno, jer države u regionu nastoje da izbjegnu negativne implikacije deviznog kursa i inflatorni pritisak.

On je konstatovao da je restriktivna monetarna politika veoma prisutna danas u svijetu kako bi se amortizovale negativne implikacije koje se odnose na valutnu i deviznu oblast.

Vladušić je rekao da je sa aspekta Centralne banke BiH važno što ''Bijela knjiga'' ukazuje na neke od prepreka koje bi trebalo prevazići i tako pojačati partnerstva stranih investitora i domaćeg ambijenta.

Prema njegovim riječima, bitno je da domaći ambijent bude pozitivan za strane investitore u situaciji kada strane investicije u mnogim državama opadaju i ocijenio da je vrlo važno zadržati nivo stranih investicija u BiH, a prema tome i u RS, kako bi se zadržao nivo proizvodnje i broj zaposlenih.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE