• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prijedlog o fiskalnim kasama nije prošao

Narodna skupština Republike Srpske nije prihvatila Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o fiskalnim kasama.

 Prijedlog o fiskalnim kasama nije prošao Izvor: MONDO

Nacrt su predložili poslanici PDP-a, a njime se predviđa izuzimanje određenih poreskih obveznika od obaveze uvođenja fiskalnih kasa.

Protiv ovog nacrta zakona glasalo je 39 narodnih poslanika, dok ih je 28 bilo za, a devet uzdržano.  Neusvajanjem ovog nacrta zakona prekinuta je 28. redovna sjednica Narodne skupštine RS, a termin nastavka biće naknadno određen.

Izjašnjavanju o Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o fiskalnim kasama prethodila je tročasovna rasprava u dijelu zasjedanja Narodne skupštine RS u kojoj su uglavnom učestvovali poslanici opozicionih stranaka i PDP-a, čiji su poslanici predložili taj nacrt zakona.

U završnoj riječi o Nacrtu zakona poslanik PDP-a Branislav Borenović rekao je da je rasprava u kojoj su učestvovala 23 poslanika dovoljan razlog da se nadležni pozabave problematikom fiskalizacije, ali i da se usvoji sam Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o fiskalnim kasama.

On je dodao da je u toku rasprave ukazano na mnoge probleme uvođenja fiskalnih kasa, kao i na samu potrebu izuzeća određenih grupa poreskih obveznika od njihovog uvođenja.

PDP je predložio da Vlada RS u roku od 30 dana pripremi izvještaj o efektima provođenja procesa fiskalizacije, a SDS da se o ovom nacrtu zakona u roku od 60 dana provede javna rasprava.

Izmjenama i dopunama Zakona o fiskalnim kasama bilo je predviđeno da iz procesa fiskalizacije budu izuzete samostalne trgovačke radnje, odnosno tezge poluzatvorenog tipa, koje obavljaju promet na robnim pijacama i buvljacima, zatim taksisti, autopraonice, te lica koja vrše opravka predmeta za ličnu upotrebu i domaćinstvo, održavanje motornih vozila, čišćenje objekata i usluge korišćenja javnih toaleta.

Šef Kluba poslanika SDS-a Borislav Bojić predložio je danas da se formira anketni odbor koji bi sagledao ukupno stanje u procesu fiskalizacije u RS i koji bi utvrdio sve činjenice u vezi sa nabavkom i prodajom fiskalnih kasa u RS od utvrđivanja načina izbora ovlašćenih prodavača fiskalnih kasa do kalkulacije cijena za krajnje korisnike.

"Veoma je važno da Narodna skupština RS preuzme obavezu formiranja anketnog odbora kako bi se utvrdilo da li postoje zloupotreba koje su skupo koštale poreske obveznike", rekao je Bojić.

On je podsjetio da se u sinoćnjoj raspravi moglo čuti da fiskalne kase koje su nabavljene po cijeni od 100 KM dostigle cijene od oko 1.000 KM u Srpskoj, i naglasio da je to dobra polazna osnova za formiranje anketnog odbora.

Ministar trgovine i turizma RS Predrag Gluhaković, odgovarajući poslanicima, rekao je da je Vlada RS formirala komisiju za imenovanje ovlašćenih proizvođača fiskalnih kasa.

On je istakao da se na javni poziv javilo sedam proizvođača, i to četiri banjalučka - "Mikroelektronika", "Didžit" "Arius" , "Lanako" i "Aneks", te "Galeb grup" iz Bijeljine i "MG Fiskal" iz Mrkonjić Grad. On kaže da su sve ove firme zajedno dobile rješenje.

Objašnjavajući proces imenovanja ovlašćenih proizvođača, Gluhaković je rekao da je nakon ispitivanja "Mikroelektronika" 17. jula prošle godine dobila sertifikat da ispunjava uslove da bude ovlašćeni proizvođač fiskalnih kasa u RS, a "Galeb grup" 1. oktobra, dok su "Didžit" i "Lanako" sertifikate dobili 22. oktobra 2008. godine.


U nastavku 28. redovne sjednice Narodne skupštine RS trebalo bi da budu razmatrani prijedlog elektoenergetskog bilansa RS za 2009. godinu, izvještaj MUP-a RS o radu u 2008. godini, izvještaj odbora za praćanje provođenja procesa privatizacije Narodne skupštine RS o održanoj tematskoj sjednici "10. godina privatizacije u RS", izvještaj o radu Agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća za drugo polugodište 2008. godine.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE