• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Cvetković: Nismo pred bankrotom

Predsjednik Vlade Srbije Mirko Cvetković poručuje da Srbija nije pred bankrotom i da zbog krize u zemlji niko neće biti gladan.

 Cvetković: Nismo pred bankrotom Izvor: MONDO

"Srbija nije pred bankrotom. Budžetski prihodi jesu nešto manji od planiranih, došlo je do zastoja u prilivu stranog kapitala, ali država svoje obaveze redovno izmiruje i strogo vodi računa o onima koje dolaze, preduzimajući sve mere da prevaziđe probleme sa kojima se suočava", rekao je Cvetković za "Politiku".

On je najavio da se vladina platforma za razgovore u ponedeljak sa Međunarodnim monetarnim fondom /MMF/ zasniva na povećanju deficita i smanjenju izdataka, prije na većem deficitu nego na smanjenim troškovima.

"Koliko ćemo smanjiti izdatke i koje, a koliko uvećati deficit - to će biti glavna tačka pregovora sa MMF", rekao je Cvetković.

"Sve cifre ćemo staviti na sto kako bi smo zajednički našli održivo rešenje", rekao je on.

Cvetković navodi da se proračuni upravo završavaju, ali da se načelno razmišlja o tome kako da se obezbjedi 1,2 milijarde evra, koliko otprilike iznose zbir očekivanog dvostrukog deficita (planiranog i dodatnog) i obaveza za otplatu postojećih kredita koji dospjevaju u ovoj godini.

Prema njegovim riječima, u ovom trenutku u budžetu Srbija ima pokrivenih oko 750-770 miliona i nedostaje oko 400-450 miliona evra, koliko se i traži od EU.

"Ali, na to ne smemo da se oslonimo, ne smemo da zavsimo od procedure, pa ćemo naći dodatne izvore", rekao je premijer i kao primjer naveo komercijalna zaduživanje, s tim što bi se taj dug eventualno refinansirao kad se dobiju sredstva za budžetsku podršku od EU ili drugih međunarodnih kreditora.

Navodeći da razumije ekonomiste koji s pravom upozoravaju na ozbiljnost i dubinu krize koja se prije šest-sedam mjeseci nije mogla ni naslutiti, premijer je poručio da u Srbiji niko neće biti gladan.

"Ne želim da dajem lažne nade, ali ni da plašim narod: biće teško i građanima i državi, teže nego što se pre samo nekoliko meseci moglo i pretpostaviti... Nastojimo da obezbedimo bar minimalni privredni rast, život kao prošlogodišnji, da ne uđemo u recesiju, bar ne u onu duboku", poručio je Cvetković.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE