• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Građanin RS zadužen 1.489 KM

Ukupna kreditna zaduženost građana RS od prošle godine je nešto veća od 3,6 milijardi KM, a svaki stanovnik je u bankama u proseku zadužen 1.489 KM.

 Građanin RS zadužen 1.489 KM Izvor: MONDO

Građani su se prošle godine zadužili za 28 odsto više u odnosu na 2007. godinu, kad su u proseku bili zaduženi 1.161 KM, pokazuju podaci Agencije za bankarstvo RS. U poslednja tri mjeseca prošle godine prosječna zaduženost građana povećana je za četiri odsto, a u Agenciji kažu da je rast zaduženosti stanovništva tad bio značajno usporen u odnosu na prethodni period.

„I u januaru ove godine imali smo približno isti broj odobrenih kredita, kao i u poslednjem kvartalu 2008, tako da prosječna kreditna zaduženost građana ne bi trebalo da je značajnije porasla u odnosu na kraj prošle godine”, kažu u AB RS.

Ekonomisti ipak smatraju da RS ima nizak nivo zaduženosti, kako je ocenio i Međunarodni monetarni fond. Može se očekivati da ove godine neće biti povećanja mjesečnih prihoda građana, a ni povećanja stope zaposlenosti, tako da se ne predviđa ni povećana tražnja za kreditima. Po procjenama ekonomista, tek pred kraj godine moguće je očekivati da zaduženost građana ponovo počne da raste.

Kreditna politika banaka je zbog svjetske ekonomske krize dosta stroža nego što je bila prije godinu dana, a značajno su povećane i kamatne stope. Međutim, u bankama kažu da nije značajnije opala potražnja za kreditima.

„Prvi podaci za ovu godinu pokazuju da je potražnja za kreditima izuzetno visoka, uprkos globalnoj finansijskoj krizi i početku godine, kad je obično smanjena poslovna aktivnost. Najvažnije je da smo u ovu godinu ušli snažno opredeljeni za finansiranje poslovanja stanovništva, malih i srednjih preduzeća i privrede i to bez ikakvih restrikcija po pitanju iznosa i rokova otplate”, kaže Snježana Čolić, zamenica voditelja Odeljenja za poslovanje sa stanovništvom „Hipo Alpe-Adrija banke” u Banjaluci.

U „Folksbanci” je potražnja za kreditima neznatno smanjena, a smatraju da je uzrok trenutna situacija na finansijskom tržištu. „Manja potražnja pre se može pripisati sveukupnoj situaciji na finansijskom tržištu, a ne samo povećanju kamatnih stopa na kredite kod komercijalnih banaka”, kažu u „Folksbanci”.

U „Unikredit banci” Banjaluka klijentima nude široku paletu kreditnih proizvoda, a tvrde da i dalje postoji veliko interesovanje građana.

Od početka godine u „Prokredit banku” stiglo je nešto manje zahtjeva za kredite za finansiranje, što pripisuju suzdržanosti preduzeća za investiranje. „Bilo da se radi o potrošačkim ili stambenim kreditima za stanovništvo, nije bilo značajnijih izmena u potražnji jer kod nas nije bilo povećanja kamatnih stopa ni za tekuće kredite, a ni za nove. Naši klijenti cene ovakav pristup i zbog toga su nam mnogi ukazali poverenje”, kažu u „Prokredit banci”.

Zaduženja u septembru

Svaki građanin RS je u septembru prošle godine u proseku bio zadužen 1.426 maraka, a do tada je od banaka ukupno bilo pozajmljeno 2,11 milijardi KM. U isto vrijeme građani RS su na karticama i prekoračenim tekućim računima bili u minusu od čak 127,5 miliona maraka, što je povećanje za 23 odsto u odnosu na kraj 2007. godine.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE