• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BiH "preživjela" prvi talas krize

"Prvi talas krize u BiH prevaziđen sinhronizovanim mjerama vlasti."

 BiH "preživjela" prvi talas krize Izvor: MONDO

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Nikola Špirić i direktor Svjetske banke za BiH Džejn Armitaž ocijenili da je prvi talas krize uspješno prevaziđen zahvaljujući pravovremenim i sinhronizovanim mjerama vlasti u BiH, kojima je sačuvano povjerenje u komercijalne banke.

Iz Savjeta ministara BiH saopšteno je da Špirić i Džejn Armitaž u Sarajevu razgovarali o modalitetima pomoći Svjetske banke BiH u prevazilaženju negativnih efekata globalne ekonomske krize.

Špirić je zahvalio predstavnicima Svjetske banke, koji su na njegov zahtjev, zajedno sa Direkcijom za ekonomsko planiranje, uradili analizu uticaja svjetske ekonomske krize, što je poslužilo kao dobra podloga Fiskalnom savjetu prilikom analiziranja mjera vlada entiteta i Savjeta ministara BiH.

Najavio je da će uskoro biti utvrđen zakon o akcizama, čijom će se primjenom obezbijediti dodatna sredstva za budžete entiteta.

Špirić je potencirao i rješenja uvođenja posebne putarine u iznosu 0,10 KM na litar derivata nafte kroz Zakon o akcizama i ostale zakone iz oblasti indirektnog oporezivanja kako bi entitetske direkcije, odnosno javna preduzeća za puteve ispoštovala obaveze u vezi sa kreditnim aranžmanima.

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH najavio je i ubrzanje procesa provođenja IPA projekata, s obzirom da su u planiranim projektima IPA za 2009. godinu sadržani projekti podrške izgradnji infrastrukture i podsticaja malim i srednjim preduzećima u iznosu od 40 miliona evra.

Predsjedavajući Savjeta ministara je posebno pozdravio spremnost Svjetske banke da se u Strategiji partnerstva sa BiH da prioritet projektima podrške malim i srednjim preduzećima do 90 miliona dolara, te nastave ulaganja u infrastrukturu, kao jedan od vidova podrške u prevazilaženju efekata globalne krize.

Armitaž je izrazila spremnost Svjetske banke i za kreditnu podršku budžetima, što će zavisiti od odnosa BiH prema ostalim međunarodnim finansijskim institucijama, prije svega Međunarodnom monetarnom fondu.

Predstavnici Svjetske banke su pozitivno ocijenili rad Fiskalnog savjeta i posebno predsjedavajućeg Savjeta ministara u pogledu usaglašavanja različitih prioriteta u entitetima.

Na sastanku je učestvovao i šef Kancelarije Svjetske banke u BiH Marko Mantovaneli.

I Premijer Federacije BiH Nedžad Branković razgovarao je sa direktorom Svjetske banke za BiH.

Konstatovano je, takođe, da javnost još nije dovoljno svjesna svih opasnosti koje posljedice svjetske ekonomske krize mogu imati po BiH i FBiH.

Armitaž je istakla da sve projekcije ukazuju na duboku i dugotrajnu svjetsku recesiju i da će se bez temeljnih reformi situacija samo pogoršavati, saopšteno je iz Vlade FBiH.

"U svjetskim finansijskim institucijama postoji volja i spremnost da se pomogne BiH, ali i u samoj zemlji trebaju biti preduzeti koraci koji će opravdati takve namjere", rekla je Armitaž.

Branković je podsjetio na stalno povećanje zahtjeva za izdvajanja iz budžeta FBiH, a da u isto vrijeme opada učešće federalnog budžeta u strukturi ukupnih javnih prihoda.

"Početkom ove godine prinuđeni smo rješavati deficit iz 2008. godine nastao zbog davanja za koja nismo imali prihode, a odnose se, uglavnom, na neophodne razvojne programe i investicije", rekao je Branković.

Sastanku su prisustvovali ministar finansija FBiH Vjekoslav Bevanda i šef Kancelarije Svjetske banke u BiH Marko Mantovaneli.

(Srna / MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE