• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BiH traži hitnu podjelu novca bivše SFRJ

BiH, kao i druge zemlje - sukcesori, očekuje da uskoro bude deblokiran proces podjele imovine bivše SFRJ, kaže Zenit Kelić

 BiH traži hitnu podjelu novca bivše SFRJ Izvor: MONDO

Dogovori o sukcesiji imovine bivše SFRJ su godinama na mrtvoj tački, a "ono što je ranije dogovoreno, u praksi se ne sprovodi", ocijenio je šef Odseka Ministarstva finansija BiH za pitanja sukcesije Zenit Kelić.

Najavio je da će na sastanku država-sukcesora u Beogradu 15. aprila, ministar finansija BiH Dragan Vrankić tražiti hitno rješavanje pitanja podjele preostalog novca bivše države.

Kelić je rekao za "Dnevni avaz" da BiH, kao i druge zemlje-sukcesori, očekuje da bude deblokiran proces podjele imovine.

"Prema postojećem bilansu, u osam mješovitih banaka bivše države ima 645 miliona dolara koji treba da budu predmet sukcesije. Tražićemo i sprovodjenje dogovora o raspodjeli ambasada i konzulata, i vraćanje imovine bosansko-hercegovačkim preduzećima u susednim
zemljama", rekao je Kelić.

BiH bi, prema pisanju lista, trebalo da pripadne više od 100 miliona dolara.

Kelić je ukazao da se novac mora "pronaći" i podjeliti prema dogovoru.

BiH očekuje da joj se ustupi nekoliko ambasada, konzulata i stanova koji su joj pripali prema dogovoru: ambasade u Kanadi, Norveškoj, Španiji i Turskoj, rezidencije u Austriji, Madjarskoj, stan u Italiji i kuća u SAD. Ukupna vrijednost tih nekretnina je 12,1 milion dolara.

"BiH još nije dobila ni svojih skoro 40 miliona dolara, odnosno 15,5 odsto od 221 milion dolara iz jedne od bivših jugoslovenskih banaka u Francuskoj, iako je dogovor o podjeli tog novca među sukcesionarima postignut još 2005. godine", rekao je Kelić.

Pored zaostalog novca, države će morati podjeliti i dugovanja bivše države. Prema procjeni Ministarstva finansija, BiH bi morala da preuzme skoro 75 miliona maraka duga.

Takođe, list navodi da će BiH morati da plaća i obveznice koje je Kraljevina Jugoslavija prodala zemljama širom sveta. Procenjuje se da će BiH za to morati da isplati skoro dva miliona maraka.
(Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE