• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Celeks" prvi ovlašćeni izvoznik BiH

"Celeks" prva je firma u BiH koja je dobila odobrenje za status ovlašćenog izvoznika robe u 34 zemlje sa kojima ima ugovore o slobodnoj trgovini.

 "Celeks" prvi ovlašćeni izvoznik BiH Izvor: MONDO

Ova kompanija oslobođena je plaćanja carinskih dažbina u tim zemljama.

Direktor Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) Kemal Čaušević rekao je da je ova insitucija u prethodnom periodu, u saradnji sa predstavnicima EU, izradila određena uputstva koja će omogućiti pojednostavljeno carinjene za privredu BiH.

"Danas predstavljamo prvog privrednika koji će dobiti status ovlašćenog izvoznika. Cilj pojednostavljenih procedura jeste da se smanje troškovi privrede, omogući jednostavnije carinjene, ubrza protok robe, a samim tim da se i rasterete troškovi", rekao je Čaušević uručivši direktoru "Celeksa" Predragu Golijaninu odobrenje za status ovlašćenog izvoznika.

Predstavnik EU Hesus Garare, koji je i šef projekta EU TAKTA, koji pruža tehničku pomoć carinskim i poreskim upravama u zemljama zapadnog Balkana, rekao je da je do sada urađen odličan posao u ovoj oblasti.

"Zakonski propisi koji su potrebni za ovlašćenog izvoznika su završeni u februaru i danas UIO izdaje prvo odobrenje", rekao je Garare i dodao da je BiH prva zemlja koja uvodi ovaj postupak, koji će za privrednu zajednicu obezbijediti jeftiniji i bolji protok roba.

Pomoćnik direktora u Sektoru za carine Bogdan Novaković rekao je da će ovaj sistem omogućiti spoljnotrgovinsko poslovanje sa mnogo manje troškova, zauzetosti kapaciteta preduzeća i carinske službe u provođenju ovog posla.

"Davanju statusa ovlašćenog izvoznika kompaniji `Celeks` predhodilo je izdavanje niza uputstava za postupanje carinskih službenika, njihova edukacija, te špeditera i ovlašćenih lica u preduzećima, radi primjene pravila o porijeklu roba", naveo je Novaković.

Direktor "Celeksa" Golijanin rekao je da će novostečeni status ovoj kompaniji ubrzati izvozni proces i pomoći u smanjivanju troškova i najavio da će ovo preduzeće već danas krenuti u proces traženja skraćenog postupka carinjena.

Trenutno se dokazivanje porijekla robe iz BiH vrši izjavom na fakturi do vrijednosti u iznosu od 6.000 evra i obrascom EUR 1, ukoliko vrijednost robe prelazi taj iznos.

(Srna)


Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE