• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Rafinerija posluje sa gubitkom?

Rafinerija nafte Bosanski Brod je, i nakon pokrića gubitka smanjenjem osnovnog kapitala, nastavila da posluje sa gubitkom.

 Rafinerija posluje sa gubitkom? Izvor: MONDO

Rafinerija nafte Bosanski Brod je, i nakon pokrića gubitka smanjenjem osnovnog kapitala, nastavila da posluje sa gubitkom, objavio je banjalučki portal "Capital" u petak.

U nerevidiranom bilansu stanja na dan 31. decembra 2008. godine, brodska rafinerija nafte je, prema tom izvoru, iskazala akumulirani gubitak od 90.510.943,00 konvertibilnih maraka (KM).

Prema dokumentu jedne vladine institucije koja nije imenovana, a u koji je uvid imao "Capital", gubitak se odnosi se na 2007. i 2008. godinu.

Tvrdi se da bi gubitak brodske rafinerije bio mnogo veći i iznosio 110.548.540 KM da vlada RS nije, na osnovu obaveza iz Zakona o uslovima prodaje akcija preduzeća iz oblasti naftne industrije, namirila Rafineriji nafte iznos od 20.037.597 KM.

Zakonom o prodaji Naftne industrije RS (NIRS) predviđeno je da 72.550.000 evra komercijalnih dugova Rafinerije izmiri vlada, a da joj taj novac kasnije vrati kupac, ruska kompanija "Njeftegazikor" u skladu sa ugovorom o prodaji.

Međutim, dugove je izmirila sama rafinerija, a ne kupac, kako je predviđeno zakonom.

Većinski vlasnik Rafinerije "Njeftegazinkor" je prošle godine dao kredit rafineriji, odnosno vlastitom preduzeću, u iznosu od 72,55 miliona evra, sa rokom otplate od pet godina i kamatnom stopom od 12 odsto, uz penale za kašnjenje u otplati koji iznose 0,1 odsto po danu kašnjenja.

Rafinerija nafte u Brodu obnovila je proizvodnju krajem novembra 2008, pošto je većinski vlasnik u staru proizvodnu liniju uložila 40 miliona evra.

Međutim, i taj iznos nije uložio investitor, već je takođe dao kredit rafineriji po kamatnoj stopi od 12 odsto.

(Tanjug/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE