• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Potrošači: Veće akcize podižu cijene

Udruženja potrošača u RS i FBiH ocjenjuju da će povećanja akciza na gorivo od 10 feninga prouzrokovati i lančana poskupljenja drugih proizvoda.

 Potrošači: Veće akcize podižu cijene Izvor: MONDO

Sekretar Pokreta potrošača RS Dragovan Petrović kaže da nema ništa protiv odluke da se dignu akcize na duvan, kafu i alkoholna pića, ali da se ne slaže sa odlukom da budu povećane akcize na gorivo za 10 feninga, pišu "Nezavisne novine".

"Očito je da država zavlači ruku u džep građana kako bi namirila svoje potrebe", rekao je Petrović.

Petrović je upozorio da će krajnji potrošači osjetiti to povećanje akciza, te da će to da destabilizuje cijene objašnjavajući da će to dati nekima argumente "koji jedva čekaju da iskoriste tu priliku gdje treba i ne treba".

Prema njegovim riječima, nije izabran pravi trenutak za uvođenje akciza, pošto su sada koliko-toliko stabilizovane cijene goriva, ali i robe u čijoj proizvodnji učestvuje.

Sekretar Udruženja potrošača FBiH Mesud Lakota tvrdi da je zakon koji je predložio Savjet ministara biti donesen samo da bi se popunio budžet za plate administracije i ne očekuje da će, kao što je obećano, sredstva od povećanih akciza završiti u fondovima za zapošljavanje, već da će otići u javnu potrošnju koja je po njemu već previsoka i iznosi oko 68 odsto bruto nacionalnog dohotka.

Lakota ocjenjuje da će porast cijena najosjetljivijeg energenta, koji značajno učestvuje u formiranju cijena, odraziti na veliki broj artikala, ističući da će se to najviše odraziti na prehrambene artikle i dovesti do dodatnog siromašenja već i onako siromašnih građana.

Ministar trgovine i turizma RS Predrag Gluhaković kaže da će se odmah sa Privrednom komorom RS vidjeti na koje cijene će to povećanje akciza uticati i šta se po tom pitanju može preduzeti.

On smatra da su cijene nafte na svjetskom tržištu stabilne i da, uprkos najavama naftaša da će povisiti cijene za visinu akcize, do toga neće doći.

Federalni ministar trgovine Desnica Radivojević očekuje da će gorivo poskupjeti, ali dodaje da se radi na tome da cijena ostane nepromijenjena kroz Zakon o nafti na nivou FBiH na teret marži ili drugih troškova koji bi se mogli racionalizovati.

Desnica, ipak, smatra da povećana akciza za 10 feninga ne bi trebalo da značajnije povećava cijene, pogotovo ako se uzme u obzir da trgovci do sad nisu snižavali cijene.

Predsjednik Udruženja vlasnika benzinskih pumpi u RS Vojin Mitrović tvrdi da će distributeri, čim stupi na snagu zakon o akcizama, ukalkulisati u cijenu goriva povećanu akcizu koja neće iznositi 10 feninga, već 11,7 feninga po litri, pošto se i PDV obračunava na akcizu.

Prema njegovim riječima, do povećanja neće doći samo ukoliko se smanji maloprodajna taksa ili PDV.

Savjet ministara BiH je u srijedu utvrdio Prijedlog zakona o akcizama kojm se povećavaju akcize na duvan, kafu, alkoholna pića i gorivo.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE