• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Hljeb na odloženo plaćanje

Kupovina na odloženo plaćanje uglavnom je bila specifična za tehničku robu i namještaj. Međutim, na odloženo u RS sve češće se traži i prehrana.

 Hljeb na odloženo plaćanje Izvor: MONDO

Ovakva praksa nije česta samo u manjim trgovinama, već i u tržnim centrima.

Trgovci kažu da je kupovina na odloženo plaćanje začarani krug, te da oni kupci koji jednom kupe robu na taj način i zaduže se, obično nakon vraćanja duga budu primorani da se zaduže ponovo.

Ističu da se iznos robe date na povjerenje u manjim trgovinama na kraju mjeseca broji u stotinama maraka, te da ovakav način kupovine odobravaju isključivo stalnim i dugogodišnjim mušterijama.

U Pokretu potrošača RS kažu da pogodnost kupovine na odloženo plaćanje uglavnom koriste građani sa izuzetno niskim i neredovnim primanjima jer su, zbog visokih cijena proizvoda, na to primorani.

"Građani na odloženo plaćanje uzimaju hljeb, mlijeko, meso, voće, odnosno sve ono što je u domaćinstvu neophodno i što se najviše troši", kazao je banjalučkim "Nezavisnim novinama" predsjednik Pokreta potrošača RS Dragutin Bošković.

U prodajnom centru "Pevec" u Banjaluci, kažu da njihovi kupci imaju mogućnost da kupuju na kredit i to u nekoliko banaka.

"Kupci kod nas prvo izaberu robu, napravi se predračun a onda se u nekoj od banaka sa kojom imamo saradnju, sklopi ugovor o uslovima otplate kupljene robe. Na ovakav način mogu da se kupuju svi artikli koje imamo, a period vraćanja zavisi od vrste kredita.
Uglavnom su to krediti do 12 mjeseci bez kamata i žiranata", kazala je portparol "Peveca" Biljana Lukić.

Ona naglašava da ne postoji ograničenje u iznosu kupljene robe, ali da rata kredita ne može da bude veća od jedne trećine plate.

U "Tempo" centrima kupci na rate mogu da kupuju jedino tehničke uređaje.

"U planu nam je da u skorije vrijeme našim kupcima pružimo i mogućnost kupovine na odloženo plaćanje", rekla je portparol "Delta maksija" Dijana Milanković-Kusturić.
Region

Bošković ističe da se ovakav način kupovine praktikuje u zemljama u regionu, gdje se prehrambeni proizvodi daju na čekove bez kamata. Čekovi su u Srbiji u postali izuzetno popularan način plaćanja, ne samo prehrane i tehničke robe, nego i usluga kozmetičara, frizera, automehaničara i slično.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE