• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nafta pojeftinila zbog jačanja dolara

Blagi oporavak kursa dolara odmah je na berzama izazvao pojeftinjenje nafte.

 Nafta pojeftinila zbog jačanja dolara Izvor: MONDO

Ta strateška sirovina na ključnom tržištu u Njujorku i dalje vrijedi više od 53 dolara po barelu, što je blizu ovogodišnjeg maksimuma.

Američka laka nafta za majske isporuke kotirala je na Merkantilnoj berzi u Njujorku 53,07 dolara, ili 73 centa ispod jučerašnjeg i ovogodišnjeg maksimuma.

Istovremeno je barel sjevernomorske nafte tipa "brent" na berzi u Londonu kotirao 52,88 dolara, ili 59 centi ispod jučerašnjeg zaključnog nivoa, izijestio je Rojters.

Cijene nafte su u ponedjeljak, kako navodi britanska agencija, dostigle ovogodišnji maksimum nakon što je u Vašingtonu obelodanjen plan američke vlade vrijedan bilion (hiljadu milijardi) dolara za otkup loših bankarskih akcija.

Ta vijest je odmah izazvala oštar rast cijena akcija, pojeftinjenje dolara i osjetno poskupljenje nafte. Danas se, međutim, poslovna klima na tržištu nafte izmijenila, nakon što je američka valuta povratila dio pređašnje vrijednosti.

Slabiji dolar obično podstiče investitore da masovnije ulažu svoja sredstva u sirovine, u prvom redu naftu, čije cijene se iskazuju u američkoj valuti, jer se tako ulagači štite od inflatornih udara.

Američko tržište nafte i dalje je u zadovoljavajućem stanju, a u preliminarnom izvještaju eksperata na koje se poziva Rojters predviđa se rast zaliha sirove nafte u SAD, tokom minule sedmice, za 1,1 milion barela.

Istovremeno se prognozira za isto razdoblje pad zaliha benzina za umjerenih 200 hiljada barela. Očekuje se i manji pad stokova drugih naftnih prerađevina, uključjući lož - ulje i dizel gorivo.

Analitičari su takvu prognozu dali neposredno uoči saopštavanja nedjeljnog izvještaja o stanju zaliha nafte i prerađevina od te sirovine koji će dati američki Institut za petrolej.

Kotacije nafte su od decembra minule godine uvećane oko 20 dolara po barelu i sada su za oko 94 dolara ispod cjenovnog maksimuma koji je ostvaren u julu prošle godine.

(Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE