• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srbija postigla dogovor sa MMF-om

Mlađan Dinkić izjavio je da je postignut dogovor s MMF-om o dodjeli kredita od ukupno tri milijarde evra Srbiji u naredne dvije godine.

 Srbija postigla dogovor sa MMF-om Izvor: MONDO

Potpredsjednik Vlade i ministar ekonomije Mlađan Dinkić izjavio je da je postignut dogovor s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) o dodjeli kredita od ukupno tri milijarde evra u naredne dvije godine.

"Dogovor je postignut i očekujem da će sutra biti i zvanično objelodanjen od strane MMF-a i Vlade Srbije. Odobren nam je zajam od tri milijarde evra, s tim da će 2,2 milijarde biti proslijeđene za ovu godinu. Sem toga, dobili smo i podršku za refinsiranje dugova privatnog sektora", dodao je Dinkić nakon predstavljanja Nacrta zakona o regionalnom razvoju na Novosadskom sajmu.

Prema njegovim riječima dogovor je postignut u pravom trenutku, jer će znatno doprinijeti lakšem izlasku Srbije iz privredne i finansijske krize koja je obuhvatila cijeli svijet.

"Novi aranžman sa MMF-om će unijeti sigurnost među građane, a sem toga ohrabriće strane investitore da dođu i ulažu u Srbiju", zaključio je Dinkić.

Novi stend baj aranžman Srbije sa MMF-om zamijeniće važeći kreditni aranžman iz predostrožnosti, koji je odobren u januaru ove godine i predviđao je povlačenje 402,5 miliona evra.

Da bi mogla da povlači kredit na osnovu novog aranžmana Vlada Srbije će morati da ispuni određene uslove, koji će uključivati smanjenje javne potrošnje i promjenu poreske propise, kako bi se istovremeno smanjivali rashodi i povećavali prihodi budžeta.

Penzije i plate budžetskih korisnika najvjerovatnije neće moći da se povećavaju najmanje jednu i po godinu, bez ozbira na rast inflacije.

U dogovoru sa MMF-om Vlada Srbije će u aprilu pripremiti rebalans ovogodišnjeg budžeta, kojim će biti povećan budžetski deficit.

Procjene MMF-a su da će u 2009. godini i Srbija biti u recesiji, odnosno da će pad privrede aktivnosti biti oko dva odsto, iako su očekivanja Vlade Srbije da se to neće dogoditi.

Procjenjuje se da će u državnoj kasi 2009. godine nedostajati oko 1,5 milijardi evra da bi se ispunjavale sve obaveze prema budžetskim korisnicima i otplaćivale obaveze prema inostranstvu. Taj minus će se pokrivati zaduživanjem kod međunarodnih finansijskih institucija, komercijalnim kreditima, kao i makrofinansijskom pomoći Evropske unije.

(MONDO/Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE