• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kina driješi kesu za MMF

Kina će možda tokom predstojećeg samita G20 u Londonu ponuditi Međunarodnom monetarnom fondu (MMF) 100 milijardi dolara.

 Kina driješi kesu za MMF Izvor: MONDO

Kina će možda tokom predstojećeg samita G20 u Londonu ponuditi Međunarodnom monetarnom fondu (MMF) 100 milijardi dolara dodatnih sredstava za borbu s posljedicama globalne finansijske i ekonomske krize, pozvao se kineski list "Čajna dejli" na izjavu profesora kineske Akademije društvenih nauka (CASS) Juana Gangminga.

Ova izjava koincidirala je s izjavom viceguvernerke Narodne banke Kine Hu Sjaolijan, da će, "ukoliko MMF bude emitovao obveznice radi sopstvenog finansiranja, Kina razmotriti mogućnost kupovine tih obveznica".

Ta njena izjava govori da je Kina, kao velika sila, voljna da podijeli odgovornost u borbi sa svjetskom finansijskom krizom, naveo je kineski list.

MMF je osnovan nakon Drugog svjetskog rata, a njegova reforma biće središna tema samita Grupe 20 industrijski najrazvijenijih zemalja i država sa privredama u naglom usponu, zakazanog za 2. april u Lonodnu.

Kritičari ukazuju da ta agencija nije sposobna da djeluje efikasno u suzbijanju sadašnje krize i ne predstavlja odraz realnosti 21. vijeka, prije svega sve većeg značaja zemalja u razvoju.

Kina teži da poveća svoj uticaj u MMF, u kojem se prilikom donošenja odluka broj glasova raspoređuje među zemljama u zavisnosti od njihovog udjela u finansiranju te organizacije, podsjetila je agencija RIA Novosti.

Članice Evropske unije trenutno imaju 32 odsto glasačkog prava u MMF, SAD 17 odsto, a Kina i Indija samo 3,7, odnosno 1,9 odsto.

Kina je pretekla Njemačku i postala treća po veličini privreda na svijetu 2007. godine.

Uz to, kineska ekonomija će ove godine, prema prognozi Svjetske banke, porasti 6,5 odsto, dok su razvijene privrede u sinhronizovanoj recesiji.

Indija takođe očekuje da zabilježi pozitivan privredni rast, ukazao je "Čajna dejli".

Profesor Juan je ocijenio da za "Kinu neće biti veliki problem da investira 100 milijardi dolara u MMF", s obzirom na njene ogromne devizne rezerve od oko dva biliona (hiljade milijardi) dolara, uprkos dramatičnom usporavanju kineskog privrednog rasta usljed pada izvoza.

Kina izdvajanjem dodatnih sredstava za MMF "stvara osnovu za veći uticaj zemalja u razvoju u strukturi te organizacije", zaključio je "Čajna dejli".

(Tanjug/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE