• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Boksit" najuspješnije preduzeće u RS

Najuspješnije preduzeće u Republici Srpskoj za 2008. godinu je "Boksit" iz Milića .

 "Boksit" najuspješnije preduzeće u RS Izvor: MONDO


Na manifestaciji "Izbor najuspješnijih u privredi RS za 2008. godinu", održanoj u srijedu naveče u Banjaluci najuspješnijim u kategoriji "velikih preduzeća" proglašen je, takođe, "Boksit" iz Milića, u kategoriji "srednjih preduzeća" - "Nora plast" iz Banjaluke, u kategoriji "malih proizvodnih preduzeća" najspješniji je "Elas komerc" iz Banjaluke, a u kategoriji "najznačajnija investicija" epitet najuspješnijeg ponijela je firma "Niskogradnja" iz Laktaša.

Za inovativnost je nagrađena Rafinerija nafte iz Broda, za doprinos razvoju korporativne društvene odgovornosti nagrađeni su Telekomunikacije RS Banjaluka, "Arcelor Mital" Prijedor i "Vitinka" iz Kozluka.

U kategoriji finalnih proizvoda prvo mjesto osvojila je Tvornica papira "Celeks" iz Banjaluke, za prepoznatljiv kvalitet domaćih proizvoda nagrađeni su "Vitaminka" iz Banjaluke, Vinarija "Vukoje" iz Trebinja i "Putreks ribarstvo" iz Trebinja.

Za razvoj domaćih proizvoda nagrađeni su "Prijedorčanka" iz Prijedora, fabrika namještaja "Nova forma" iz Šamca i "Ekskluziv lanžeri" iz Banjaluke.

Za najuspješniju organizacionu jedinicu u okviru Mješovitog holdinga Elektroprivrede RS proglašen je Rudnike i Termoelektrana "Ugljevik", a najuspješnija organizaciona jedinica u okviru JP "Šume RS" proglašeno je Šumsko gazdinstvo "Visočnik" sa Han Pijeska.

Za postignuti kvalitet u kontinuiranom pružanju usluga proglašeno je preduzeće "Čistoća - komunalno uslužno" iz Banjaluke.

Posebnim priznanjem za doprinos ženskog preduzetništva nagrađeni su "Centrošped" iz Trebinja, "Tri best" iz Banjaluke i "Stil mehanika" iz Dervente.

Posebno priznanje za prvu inicijalnu javnu ponudu akcija na Banjalučkoj berzi dobila je firma "Fratelo trejd" iz Banjaluke.

Posebno priznanje za tradiciju i kvalitet u pružanju usluga osvojio je "Unisturs" iz Banjaluke, a posebno priznanje za uspješno izvođenje radova u Njemačkoj po osnovu detašmana osvojilo je preduzeće "Luka" iz Banjaluke.

Posebno priznanje za doprinos u oblasti zapošljavanja osvojio je "Sportek" Kotor Varoš.

U kategoriji najveći indikatori rasta nagrađena je Nova banka iz Banjaluke, za najbolje kvalitativne indikatore poslovanja NLB Razvojna banka iz Banjaluke, a za najveće ukupne plasmane u privredi Hipo Alpe Adria banka iz Banjaluke.

Sedmočlani stručni žiri manifestacije analizirao je 21 finansijski pokazatelj u poslovanju preduzeća, a posebno su vrednovane kategorije najznačajnijih investicija i zapošljavanja, pokretanja proizvodnje, primjena novih tehnologija i inovacija, izvoza finalnog proizvoda, ako i ostvareno nivo korporativne društvene odgovornosti.

Radovan Bišković, direktor Sektora za saobraćaj u preduzeću "Boksit" Milići - koje je najuspješnije preduzeće u Srpskoj za 2008. godinu kao i najuspješnije u kategoriji "velikih preduzeća" - rekao je da su se u ovoj firmi nadali uspjehu, jer su u prošloj godini ostvarili prihod od 54 miliona KM i ostatak dobiti od preko dva miliona KM.

On je naglasio da je prosječna plata u ovoj firmi 920 KM, da je zaposleno više od 700 radnika, kao i da su svi kapaciteti maksimalno uposleni, a produktivnost iznad prosjeka.

Naredna godina - godina štednje

Predsjednik Republike Srpske (RS) Rajko Kuzmanović poželio je u srijedu naveče firmama koje su ponijele epitete najboljih u "Izboru najuspješnijih u privredi RS za 2008. godinu" da u ovoj godini imaju uspjeha u prevazlaženju negativnih posljedica svjetske ekonomske krize i poručio da ova godina treba da bude godina štednje i domaćinskog poslovanja.

"RS je odlučna da podrži napore u poboljšanju poslovnog ambijenta i stimuliše izvozno orijentisana preduzeća koja će doprinijeti smanjenju spoljnotrgovinskog deficita", rekao je Kuzmanović, čestitajući nagrađenima privrednicima i poželivši im da i u budućnosti poslovni uspjeh.

Svečanoj manifestaciji prisustvovali su predsjednik RS Rajko Kuzmanović, predsjednik Narodne skupštine Igor Radojičić, potpredsjednik Narodne skupštine Nada Tešanović, ministri u Vladi RS, te ličnosti iz političkog i privrednog života RS.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE