• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik: Srpska nema problem s recesijom

"U RS nema recesije i neće je ni biti", tvrdi premijer Dodik.

 Dodik: Srpska nema problem s recesijom Izvor: MONDO

Predsjednik Vlade Republike Srpske (RS) Milorad Dodik izjavio je da je javna potrošnja u RS uravnotežena i da i dalje iznosi nešto više od 36 odsto, te istakao da u prošlosti nije bila problem saradnje sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) za razliku od Federacije BiH.

"BiH već više od četiri godine nema `stend baj` aranžman sa MMF-om, odnosno nikakav ugovorni odnos. To je zbog nekontrolisanih socijalnih davanja u FBiH. MMF je prije nekoliko godina tražio da se promijene zakon o pravima boraca u FBiH, što nikada nije urađeno i zbog čega nije ni potpisan `stend-baj` aranžman", rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

On je naglasio da je sve vrijeme RS bila u okvirima kriterijuma MMF-a i istakao da zbog toga razgovori RS sa MMF-om ne znače problem u pogledu javne potrošnje.

Dodik je napomenuo da su "neki u RS pokušali da iskoriste januar, u kojem je malo radnih dana, da bi prikazali da je recesija već tu".

"Naravno, imamo posljedica svjetske ekonomske krize, ali u RS nema recesije i vjerujemo da je neće ni biti. Imaćemo smanjenu stopu rasta, ali nećemo biti u recesiji", smatra Dodik.

Prema njegovim riječima, u februaru je zabilježeno povećanje stope industrijske proizvodnje i svih elemenata privređivanja, što je rezultat prestanka neizvjesnosti kod privrednika, koji su nastavili da rade svoj posao.

Dodik je rekao da će Vlada i dalje pomagati privredne subjekte, kao što je to učinila sa "Birčom" iz Zvornika.

Fiskalni savjet BiH zadužio je minstra finansija BiH Dragana Vrankića da uputi poziv MMF-u za početak pregovora za zaključivanje stend baj aranžamana. S tim u vezi zadužena je Savjetodavna grupa da pripremi platformu koja će služiti kao osnov za otpočinjanje pregovora u roku od sedam dana.


Za projekte zapošljavanja 560 miliona evra

Premijer Dodik još je rekao da se trenutno 560.000.000 KM nalazi na računima Vlade RS, koji čekaju projekte da budu upotrebljeni.

"To su oni projekti, koji bi trebalo da donesu nova zapošljavanja", precizirao je Dodik novinarima u Banjaluci.

Prema njegovim riječima, riječ je o jasnom konceptu Vlade RS, koji u ovom teškom vremenu krize i destabilizacije treba da RS obezbijedi dodatnu stabilizaciju.

Razvojnim programom od 2007. do 2010. godine predviđen je plasman 667, 6 miliona KM za podsticaj privrednom razvoju RS. Za realizaciju je zadužena Investiciono-razvojana banaka RS.

Za podsticaj zapošljavanja predviđeno je do kraja 2008. godine ukupno 113 kredita za preduzeća koja su predvidjela prijem novih radnika.

Postojeći broj zaposlenih u ovim preduzećima iznosio je 8 190 radnika, a u periodu primjene projekata, finansiranih iz kredita Investiciono-razvojane banake RS, biće zaposleno dodatnih 1 762 radnika.

Od ukupnog broja nezaposlenih na istočni dio RS otpada 36 odsto, a na zapadni 64 odsto.

(Srna / MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE