• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Potpisan Sporazum BiH i Srbije o ekonomskoj saradnji

Predstavnici BiH i Srbije potpisali su u petak u Sarajevu sporazum o ekonomskoj saradnji te dvije zemlje.

 Potpisan Sporazum BiH i Srbije o ekonomskoj saradnji Izvor: MONDO

Sporazum su potpisali potpredsjednik Vlade Srbije i ministar ekonomije Mladjan Dinkić i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mladen Zirojević.

Sporazum će omogućiti proširenje ekonomske saradnje u svim oblastima od značaja za privredni i društveni razvoj Srbije i BiH, izjavila su dva ministra.

Ministri su naglasili da se u vrijeme svjetske ekonomske krize, zemlje regiona trebaju "okrenuti jedne drugima" i saradjivati.

"Obje zemlje će ove godine imati prinudno smanjivanje spoljnotrgovinskog deficita pošto je značajno opao i uvoz i izvoz", ocijenio je tokom susreta ministar Dinkić.

Dinkić je kazao da će procesi koji su ranije intezivirani ka većem uključivanju zemalja Balkana u Evropsku uniju biti usporeni i "ne preostaje ništa drugo nego da se okrenemo nama koji živimo u ovom regionu, da bolje saradjujemo, pospješimo ekonomsku saradnju i da se na taj način što bolje pripremimo za evropske integracije".

Zirojević je rekao da je Srbija najveći strani investitor u BiH s investicijama od 1,6 milijardi maraka, što je 22 odsto ukupnih stranih ulaganja.

Obim spoljnotrgovinske razmjene izmedju dvije zemlje u 2008. godini iznosio je, kako je kazao, više od 2,6 milijardi maraka.

Dinkić i Zirojević su inicirali i potpisivanje sporazuma kojim će se unaprijediti saradnja dvije zemlje u željezničkom transportu, poljoprivredi, ruralnom razvoju i namjenskoj industriji. Taj dogovor regulisaće i problem priznavanja sertifikata o kvalitetu proizvoda.

(Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE