• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Svislajon: Vlada nudi podršku, vlasnik ostaje

Rodoljub Drašković, većinski vlasnik "Svislajon industrije alata Trebinje", neće se povući iz ove firme iako je Vlada RS ponudila finansijsku podršku

 Svislajon: Vlada nudi podršku, vlasnik ostaje Izvor: MONDO

Rodoljub Drašković ne povlači se iz "Svislajon Industrije alata" Trebinje, a Vlada Republike Srpske spremna je da pruži finansijsku pomoć novom poslovnom planu i da ovo preduzeće otplati neka od dugovanja koja su napravljena prije privatizacije, zaključeno je na sastanku u Trebinju kome su prisustvovali premijer RS Milorad Dodik, Drašković i načelnik trebinjske opštine Dobroslav Ćuk.

Sa sastanka je najavljeno da će radi zadržavanja postojećeg broja radnika u Industriji alata biti zadržana osnovna djelatnost u obimu koji je konkurentan i održiv u budućnosti, te da će biti uvedena i dodatana prehrambena djelatnosta.

"Vlada RS trenutno je u mogućnosti da finansijski podrži obrtna sredstva u visini od dva miliona KM za period od pet godina i grejs period do dvije godine, a za održivost zaposlenosti pet miliona KM na 15 godina sa grejs periodom do tri godine", rekao je Dodik.

On je istakao da ni opštinska i republička vlast neće biti socijalno neodgovorne prema zaposlenima, te dodao da se iz preduzeća moraju izvući socijalni problemi.

Dodik je naglasio da je neprihvatljivo i nedopustovo da se lokalna politička trvenja prenose na privredne kolektive i da to nema niti će imati podršku Vlade RS.

Drašković je naveo da je neophodno da se ulože napori da bi se riješili naslijeđeni problemi u Industriji alata, radi otvaranja perspektive ovoj firmi.

"Nadamo se da će u drugom polugodištu ove godine `IAT` početi znatno bolje poslovanje i da će se očuvati postojeće tržište u proizvodnji alata", istakao je Drašković i napomenuo da će biti obezbijeđen i dodatni kapital za razvoj prehrambene industrije u istočnoj Hercegovini.

Drašković izjavio da su već spremni projekti za Nevesinje i Trebinje koji bi trebalo da budu realizovani u narednih godinu i po do dvije, s tim da će biti pokrenute proizvodne linije koje će apsorbovati višak radne snage iz SL IAT.

"Radićemo prekvalifikaciju radne snage, a biće urađeni i socijalni program koji će štititi starije radnike", istakao je Drašković.

On je dodao da neće biti prekvalifikacije muškaraca koji imaju radni staž više od 35 godina i žena čiji je radni staž duži od 30 godina.

Prema Draškovićevim riječima, zbog nedovoljnog broja kvalifikovanih radnika kojima bi bili popunjeni prehrambeni kapaciteti, biće zapošljavan tehnički kadar sa Biroa za zapošljavanje, a visokoobrazovani će se osposobljavati za menadžere.

Drašković kaže da će oko 600 ljudi biti zaposleno na proizvodnji hrane u Trebinju i Nevesinju, te da će se razvijati i kooperacija sa privatnim poljoprivrednim sektorom.

"Učinićemo sve da Hercegovina postane najveći proizvođač hrane u BiH, koja će imati svoje široko tržište", istakao je Drašković.

Načelnik Ćuk izrazio je zadovoljstvo pozitivnim ishodom razgovora, istakavši da je najbitnije da se zadrži postojeći broj radnika bez obzira da li će raditi u metalskoj ili prehrambenoj industriji.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE