• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Saradnja Vlade RS i EBRD

Potpisan Memorandum o razumijevanju između Vlade RS i predstavnika Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

 Saradnja Vlade RS i EBRD Izvor: MONDO


Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske (RS) Slobodan Puhalac i ministar finansija RS Aleksandar Džombić potpisali su danas u Sarajevu sa predstavnicima Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Memorandum o razumijevanju kao okvir buduće saradnje između Vlade RS i EBRD-a.

Memorandum o razumijevanju, koji je potpisan u okviru Regionalnog energetskog foruma, izražava namjere Vlade RS i Banke da podstiču mogućnost saradnje u vezi sa potencijalnom podrškom ove banke u pripremi, finansiranju i implementaciji investicionih projekata u sektoru energetike u RS.

Slobodan Puhalac je naveo da je u ovom trenutku potreba za ulaganja u RS u oblasti energetike tri milijarde evra, te da ovim memurandumom nije definisano o kolikim finansijskim sredstvima EBRD-a se radi kao ni period implementacije projekata.

"Period za realizaciju ovih energetskih projekata traje od šest do sedam godina. Nadamo se da ćemo sa nekim projektima početi brzo kao što je podrška EBRD-a u finansiranju izgradnje hidroelektrane na gornjem toku Drine", rekao je Puhalac.

Ministar finansija RS Aleksandar DŽombić istakao je da je Memorandumom potvrđena veoma dobra saradnja Vlade RS-a i EBRD-a te da su definisane mogućnosti finansiranja nekih energetskih projekata u narednom periodu.

"Prvenstveno tu spada projekat koji je u završnoj fazi, to je 15 miliona evra za `Elektrokrajinu` za distributivne gubitke, ali su memorandumom obuhvaćeni i svi ostali budući projekti kao što su termoelektrane, te korištenje hidropotencijala za proizvodnju električne energije", naveo je Džombić.

Za BiH do 65 miliona evra za projekte u energetskom sektoru


BiH bi mogla dobiti 60 do 65 miliona evra za ivestiranje u proizvodnju električne i obnovljive energije, rekao je danas na Regionalnom energetskom forumu u Sarajevu predsjednik Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Tomas Mirou.

Mirou je pojasnio da je za BiH predviđeno 35 miliona evra za projekte u energetskom sektoru, s tim što bi mogla obezbijediti dodatnih 25 do 30 miliona evra, ukoliko bi aplicirala za projekte u oblasti održive energije za zapadni Balkan, za šta je EBRD obezbijedila 110 miliona evra.

Prema njegovim riječima, ova finansijska sredstva su nastavak aktivnosti EBRD-a da promoviše energetsku efikasnost i da otvori nove održive izvore energije u cijelom regionu, uključujući i zapadni Balkan, gdje je potrošnja energije još relativno visoka.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE