• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Udružuju se "Krajsler" i "Fijat"

Američki gigant iz sektora autoindustrije "Krajsler" postigao je dogovor o globalnom savezu sa italijanskim "Fijatom".

 Udružuju se "Krajsler" i "Fijat" Izvor: MONDO

Izvršni direktor "Krajslera" Bob Nardeli je u saopštenju za javnost ovaj dogovor, koji ima podršku američkog ministarstva finansija i koji je jedan od uslova da kompanija dobije pomoć države kako bi opstala, nazvao "značajnim korakom", prenijele su agencije.

Radna grupa, koju je administracija predsjednika Baraka Obame osnovala da procijeni stanje u američkoj auto-industriji, ophrvanoj teškom krizom, ocijenila je da "Krajsler", vlasništvo privatnog investicionog fonda "Serberus", nije u stanju da opstane samostalno i dala mu je 30 dana da okonča udruživanje sa "Fijatom", ili da ostane bez vladine pomoći.

Ukoliko "Krajsler" uspije da ostvari dogovor sa "Fijatom" i aranžmane sa kreditorima i sindikatima kojima će uspjeti da smanji troškove, ministarstvo finansija će razmotriti mogućnost da u njega investira dodatnih šet milijardi dolara, navela je radna grupa.

"Želim da lično uvjerim sve naše kupce, dilere, dobavljače i zaposlene da će 'Krajsler' raditi kao što je uobičajeno u sledećih 30 dana", saopštio je Nardeli.

Administarcija predsjednika Obame odbacila je plan ozdravljenja "Krajslera" i drugog "giganta iz Detroita", kompanije "Dženeral motors" (GM), iznudila smjenu rukovodstva ove druge i, kao uslov za pomoć, preporučila "Krajsleru" da u roku od 30 dana završi cjelokupan proces udruživanja sa "Fijatom".

Ukoliko se dvije kompanije iz Detroita ne povinuju tim odlukama komisije zadužene za ozdravljenje posrnule domaće auto-industrije, biće prepuštene bankrotu i moraće da zatraže sudsku zaštitu od stečaja zbog ogromnih dugova, prenijele su agencije.

Većina analitičara očekivala je da će Obamina administracija zauzeti "mekši" stav prema GM i "Krajsleru" zbog činjenice da bi bankrotom te dvije firme bez posla moglo ostati oko 160.000 radnika.

Radna grupa američke administarcije odbila je mišljenje "Serberusa" da bi "Krajsler" mogao da preživi oslanjajući se na vlastite snage, ukoliko dođe do povećanja potražnje za automobilima na američkom tržištu.

"Fijat" je ranije saopštio da je spreman da za 35 odsto udjela u akcijama "Krajslera" američkoj kompaniji obezbijedi novu tehnologiju za izradu manjih i štedljivih vozila.

(Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE