• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Porše" zabilježio četvorostruki rast profita

Njemački proizvođač luksuznih automobila "Porše" objavio je da je u drugoj polovini prošle godine ostvario četvorostruki rast profita.

 "Porše" zabilježio četvorostruki rast profita Izvor: MONDO

Rast profita je ostvaren zahvaljujući povećanju vlasničkog udjela u "Folksvagenu", ali je prodaja njegovih vozila opala i "Porše" ne može predočiti prognozu za čitavu godinu.

Neto profit "Poršea" porastao je na 5,5 milijardi evra u šest mjeseci od avgusta do januara, uglavnom kao rezultat rasta vrijednosti "Folksvagena" u oktobru, saopštila je kompanija.

"Porše" posjeduje 50 odsto "Folksvagena", najvećeg evropskog proizvođača automobila, a želi da podigne udio na 75 odsto.

Profit prije uplate poreza porastao je na 7,34 milijardi evra sa 1,66 milijardi. "Porše" je u posljednje dvije godine koristio poslovne opcije sa akcijama "Folksvagena" za ostvarivanje velike zarade.

U međuvremenu, prodaja "Poršeovih" vozila opala je u periodu od 12 mjeseci za 9,2 odsto, na nivo od 3,32 milijardi evra.

Kompanija navodi da nije moguće objaviti pouzdanu prognozu za bližu budućnost, te da ni "Porše", ni "Folksvagen" ne mogu da izbjegnu efekte pada automobilskog sektora, iako se očekuje da će "Folksvagen" proći bolje od svojih rivala.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE