• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BiH dobila 58,9 miliona KM

BiH je u prošloj godini od 405 riješenih parničnih predmeta u kojima je zastupana imovina dobila 58.987.977 KM.

 BiH dobila 58,9 miliona KM Izvor: MONDO

Pravobranilaštvo BiH je u toku prošle godine, od 405 riješenih parničnih predmeta u kojim je zastupalo imovinu, imovinske i interese državnih institucija, izgubilo je samo 32 slučaja ukupne vrijednosti 335.815 KM, te riješilo 92 odsto predmeta čija vrijednost iznosi 58.987.977 KM.

U Izvještaju Pravobranilaštva BiH za prošlu godinu navodi se da se od 908 primljenih predmeta, 216 odnosi na naknadu štete, 665 na sporove iz radnopravnih odnosa, a 17 iz stvarnopravnih odnosa. Prema ovom izvještaju, BiH je tužena u 875 predmeta, a podnijela samo 33 tužbe.

U korist BiH i njenih institucija, donesene su 73 prvostepene presude, dok je 40 doneseno na njenu štetu, nakon čega je Pravobranilaštvo uložilo žalbu. U korist BiH doneseno je 79, a protiv 49 drugostepenih presuda.

Prema revizijama drugostepene odluke, BiH je dobila 15 revizorskih presuda, dok ih je pet bilo protiv. U toku izvještajnog perioda doneseno je 89 prvostepenih rješenja o povlačenju tužbe u korist BiH.

Tokom prošle godine, Pravobranilaštvo je zaprimilo 665, a iz 2007. preneseno je 337 radnopravnih predmeta. Ministarstvo bezbjednosti, odnosno Granična policija tužena je u 478 slučajeva, dok su protiv Ministarstva odbrane zaprimljena 85 predmeta, Uprave za indirektno oporezivanje 64, a Savjeta ministara osam, stoji u izvještaju.

Osim ovoga, došlo je i do povećanja sporova iz radnopravne zaštite u kojima se kao tužena strana pojavljuje Ministarstvo odbrane zbog isplate razlike plata i drugih naknada nakon 1. januara 2006. godine, navodi se i izvještaju koji prenosi današnji " Dnevni avaz".

U izvještaju se, takođe, ističe da je u 2008. godini povećan broj tužbi protiv BiH zbog neosnovanog lišavanja slobode civila tokom rata. Prvostepena presuda nije donesena ni u jednom slučaju, što znači da su svi u toku.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE