• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dobojska "Bosanka" pred gašenjem

Ni dvije godine poslije pokretanja stečaja u dobojskoj "Bosanki" nije počela prodaja nekretnina ni isplata oko milion KM duga prema stotinjak radnika.

 Dobojska "Bosanka" pred gašenjem Izvor: MONDO

Radnici kažu da je ovo preduzeće za preradu voća i povrća pred likvidacijom i gašenjem, jer je imovina fabrike u značajnoj mjeri obezvrijeđena, stečaj predugo traje, a veći dio mašina je pod sumnjivim okolnostima odvezen iz fabričkog kruga.

"Stečaj traje predugo i smatram da su radnici najveće žrtve zbog odugovlačenja sa ovim poslom. Stečaj su tražili radnici i sindikat, zbog složenih ekonomskih problema i nemogućnosti organizovanja proizvodnje u fabrici", rekao je pomoćnik ministra za poljoprivredu i prehrambenu industriju RS Vid Kopanja.

Dodao je da je do 2001. godine bio na funkciji generalnog direktora "Bosanke" i da je i tada bilo mnogo teškoća da ovo preduzeće održi proizvodnju i obezbijedi plasman proizvoda na tržištu.

U Sindikatu poljoprivrede i prehrambene industrije RS smatraju da je za probleme sa stečajem u "Bosanki" najodgovorniji stečajni upravnik Radomir Jokić, koji je, smatraju radnici, do sada trebao da završi posao i isplati obaveze prema povjeriocima.

"Radnici su nezadovoljni i žalili su se na Jokića. Smatraju da on namjerno usporava posao i da ne radi za dobro fabrike i radnika", kaže predsjednik Sindikata Jovo Jovanović.

Dodaje da su radnici "Bosanke" ogorčeni zbog rasprodaje skupocjenih mašina po bagatelnim cijenama.

"Na primjer, mašina za tetra-pak vrijedna 1,5 miliona KM koju je "Bosanki" poklonila japanska vlada, prodata je za samo 30.000 KM", istakao je Jovanović.

Radomir Jokić priznaje da pune dvije godine stečaj nije odmakao dalje od početka, ali odbacuje sve optužbe sindikata da je on odgovoran za to.

"Došao sam u problematičnu fabriku u kojoj nisu riješeni imovinsko-pravni odnosi. Drugim riječima, nekretnine fabrike nisu bile upisane u zemljišno-knjižnom odjeljenju Osnovnog suda Doboj, tako da se nije znalo čime fabrika raspolaže. U takvoj situaciji nemoguće je organizovati licitaciju za prodaju imovine fabrike u stečaju", tvrdi Jokić.

On smatra da bi do juna mogao da se riješi problem upisa nekretnina.

"Knjigovodstvena vrijednost "Bosanke" je 7,7 miliona KM, dok dugovi iznose devet miliona KM", naglasio je Jokić i dodaje da je za oko sto radnika "Bosanke" Vlada RS iz sredstava Socijalnog programa obezbijedila povezivanje radnog staža i oni su upućeni Zavodu za zapošljavanje.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE