• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Biščević: Kriza može destabilizovati region

Posljedice ekonomske krize mogle bi izazvati i dublju političku krizu i destabilizaciju regiona, smatra Hidajet Biščević.

 Biščević: Kriza može destabilizovati region Izvor: MONDO


Generalni sekretar Savjeta za regionalnu saradnju (RCC) Hidajet Bišćević skrenuo je pažnju Evropskoj uniji (EU) da bi "posljedice ekonomske krize, ako ne budu
zaustavljene, mogle izazvati i dublju političku krizu i destabilizaciju regiona" jugoistočne Evrope.

U intervjuu agenciji Beta Biščević je ukazao da je važna potvrda EU da neće biti odstupanja od politike proširenja i dodao da zemlje regiona "takvom stavu Unije treba da uzvrate ubrzanjem reformi i rješavanjem otvorenih pitanja".

Biščević je ocijenio da finansijska kriza nije mogla doći u teže vrijeme po region, jer su države počele da izlaze iz ratnih i poratnih okolnosti, za šta je posebno značajan ekonomski razvoj.

"Mi u regiji objektivno živimo stanje nedovršenog mira, nedovršene tranzicije i nedovršenih procesa izgradnje država i institucija", rekao je Bišćević i naglasio da jugoistok Evrope ne smije da ostane po strani, već mora biti zadržan u centru političke i finansijske pažnje i podrške.

"Nakon 1990-ih, Evropa ima treću, možda i posljednju šansu da potvrdi svoju odgovornost i ne dopusti da istorija ponovo bude promašena", izjavio je Bišćević.

Kazao je da ekonomska kriza može poslužiti i kao pozitivan podsticaj da se u regionu odgovori na pitanje u čemu se zaostaje.

"Zaostajemo u razvoju infrastrukture i energetskog sektora", rekao je Bišćević o dodao da je RCC u koordinaciji sa zemljama regiona i zvaničnicima EU pokrenuo inicijativu da se razmotre i dogovore veliki razvojni infrastrukturni projekti koji bi bili podsticaj privredi.

"Vrijeme je za velike i hrabre ideje. Vrijeme je da se region uz pomoć medjunarodne zajednice okrene izgradnji drumskih koridora, rekonstrukciji i modernizaciji željezničke mreže, izgradnji kanala, korišćenju vodotokova, modernizaciji luka, da bolje koristi svoj
geoekonomski položaj za transport energije i time ojača vlastitu energetsku sigurnost", izjavio je Biščević.

Upitan koliko su zemlje članice RCC-a spremne da saradjuju, bez posredovanja medjunarodne zajednice, on je istakao da je danas "stanje regionalne saradnje po mnogo čemu bolje od zbira bilateralnih odnosa u našem dijelu Evrope".

Izrazio je zadovoljstvo što je za godinu dana djelovanja RCC-a došlo do značajnog napretka u saradnji zemalja članica, "što može posredno pomoći i u stvaranju dobre atmosfere za pristup postojećim osetljivim otvorenim bilateralnim pitanjima".

Odgovarajući na pitanje može li RCC da utiče na obezbjedjenje donatorskih sredstava za zemlje regiona, Biščević je kazao da finansijska pomoć dolazi od Evropske komisije, evropskih banaka i drugih partnera.

Podsjetio je da je Komisija upravo odobrila 150 miliona evra interventnih sredstava za suočavanje s posljedicama krize, najprije malom i srednjem preduzetnštvu, i izrazio uvjerenje da će biti ubrzana distribucija sredstava iz predpristupnih fondova.

Dodao je da Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), Evropska investiciona banka, te vodeće privatne banke koje posluju u regionu, nastavljaju svoje aktivnosti i potvrdjuju da neće povući svoje uloge.

(Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE