• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ministri rada G8 okončali sastanak u Rimu

Trodnevni sastanak ministara rada osam najrazvijenijih svjetskih zemalja završen je u ponedjeljak.

 Ministri rada G8 okončali sastanak u Rimu Izvor: MONDO

Ministri rada grupe osam industrijski razvijenih zemalja (G8) obavezali su se na sastanku u Rimu da će se baviti "ljudskom dimenzijom" globalne ekonomske krize tako što će se boriti za smanjenje nezaposlenosti i jačati socijalnu zaštitu.

Zaključci sa trodnevnog sastanka u Rimu proslijeđeni su u London, gdje će u četvrtak i petak biti održan samit G20, kako bi se na svjetske lidere izvršio pritisak da se fokusiraju na problem sve veće nezaposlenosti.

Ministri rada G8 sastali su se sa predstavnicima međunarodnih organizacija i predstavnicima šest zemalja u usponu kako bi razgovarali o načinima da se otvore nova radna mjesta, poboljša obuka radnika i pomogne nezaposlenima.

Kako se navodi u zaključima sastanka, koje je proslijedilo italijansko ministarstvo rada, socijalna zaštita takodje se smatra jednim od ključnih rješenja za globalni ekonomski oporavak.

Sistemi socijalne zaštite mogu, baveći se problemima zdravstva, penzijama, obrazovanjem, da doprinesu stvaranju ciklusa poverenja koji će ohrabriti potrošače da ponovo troše i ponovo pokrenuti ekonomiju, piše u zaključcima.

Članice G8 su Velika Britanija, Kanada, Francuska, Njemačka, Italija, Japan, Rusija i SAD. U Rimu su bili i zvaničnci Brazila, Kine, Egipta, Indije, Meksika i Južne Afrike. (Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE