• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srpska na ekonomskom forumu u Štutgartu

Vlada RS pozvana je na nekoliko važnih skupova u Njemačkoj da promoviše svoje privredne mogućnosti.

 Srpska na ekonomskom forumu u Štutgartu Izvor: MONDO


"Pozvani smo i na forum u Štutgartu koji će biti posvećen privrednim aktivnostima", rekao je predsjednik vlade Republike Srpske Milorad Dodik novinarima u Banjaluci poslije sastanka sa delegacijom njemačke pokrajine Baden-Virtemberg.

On je dodao da je na sastanku bilo riječi o međusobnoj saradnji o svim pitanjima, prije svega, privrednim, ali i kulturnim i drugim, te istakao da je ovo nastavak saradnje i kontakata koji su zvaničnici RS ranije imali u Štutgartu.

"Razgovarali smo o provođenju javno-privatnog partnerstva. Dogovorili smo se da u RS organizujemo grupu predstavnika malih i srednjih preduzeća koja će učestvovati na zajedničkom sastanku, najvjerovatnije u Štutgartu, kako bismo razvili saradnju o ovim pitanjima i došli do zajedničkih projekata koji su dostupni fondovima EU u oblasti ekologije, koristeći iskustva Baden-Virtemberga", naveo je Dodik.

On je dodao da će svaka tri mjeseca biti razmjenjivani podaci o realizaciji zajedničkih projekata, a jednom u šest mjeseci biće održavani sastanci radi analize dostignutog.

Državni sekretar u Ministarstvu privrede Baden-Virtemberga Rikard Drauc rekao je da će obje strane raditi na projektima koji će doprinijeti razvoju uspješnije budućnosti.

"Postoje oblasti u kojima mi već sada imamo eksperte, kao što su oni za vode, koji mogu uraditi da se ovdje poboljša kvalitet vode, zbrinjavanje otpada i to su oblasti u kojima mi imamo decenijsko iskustvo", rekao je Drauc.

On je naveo primjere rijeke Nekar i Bodenskog jezera koji su danas izuzetno čisti.

Drauc je kazao da je BiH izuzetno lijepa i da mora razvijati turizam da bi turisti iz Njemačke dolazili.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske (RS) Igor Radojičić predstavio je danas njemačkoj delegaciji iz Baden Virtemberga prednosti ulaganja u RS u poređenju sa Federacijom BiH i regionom.

Radojičić je rekao da je delegaciji iz Njemačke predstavio promjene u poreskoj politici proteklih godina, povoljnije stope poreza na dobit i dohodak, te opterećenje doprinosa, koje su komparativne prednosti Srpske.

"To su naše komparativne prednosti ne samo unutar BiH, zbog nižih stopa u odnosu na entitet, već i u regionu'', rekao je Radojičić novinarima u Banjaluci nakon sastanka sa njemačkom delegacijom.

On je istakao da je Narodna skupština aktivna u radu na poboljšanju poslovnog ambijenta u RS.

Prema njegovim riječima, na sastanku je bilo riječi i o strateškim interesima RS u stranim investicija u oblastima energetike, elektroenergetike, infrastrukture i turizma, kao o prednostima Razvojnog programa RS koji pruža mogućnost za nove projekte, te osnivanje malih i srednjih preduzeća.

Radojičić je podsjetio da su parlamentarci iz RS imali dogovorenu posjetu ovoj pokrajini, ali zbog održavanja molitvenog doručka u maju u Banjaluci, kojem je Narodna skupština RS domaćin, posjeta je odgođena za jesen.

Državni sekretar u Ministarstvu privrede Baden Virtemberga Rihard Drauc istakao je da se raduje ulasku BiH u EU, ali da bi bio postignut taj cilj važno je da se stvore veze kojima će doprinijeti i ova posjeta njemačke delegacije.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE