• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Svjetska banka: BDP smanjen za 2,1 odsto

Svjetska banka predviđa da će rast bruto društvenog proizvoda (BDP) u zemljama u razvoju u ovoj godini biti smanjen na 2,1 odsto.

 Svjetska banka: BDP smanjen za 2,1 odsto Izvor: MONDO

Iz Svjetske banke je saopšteno da je ova institucija umanjila za više od pola svoju procjenu iz novembra 2008. godine prema kojoj je predvidjela rast po stopi od 4,4 odsto u zemljama u razvoju u 2009. godini, što je posljedica naglog pogoršanja globalnih finansijskih i ekonomskih uslova.

Glavni ekonomista Svjetske banke Džastin Jifu Lin istakao je da se u zemljama u razvoju vidi da recesija već donosi posljedice po najsiromašnije ljude, navodi se u saopštenju.

Osnovna prognoza Svjetske banke je da će krivulja rasta postati blago pozitivna u 2010. godini kako konsolidacija finansijskog sektora, gubitak blagostanja i efekti inercije od finansijske krize budu nastavili da usporavaju ekonomsku aktivnost.

"Očekuje se da će se svjetski rast BDP-a povećati na skromnih 2,3 odsto u 2010. godini, ali ukoliko se pojavi kriza bilansa plaćanja unutar regija u razvoju, biće teško spriječiti takvu krizu i ona bi mogla sputavati globalni oporavak", navodi se u saopštenju.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE