• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Stopiran promet kukuruza firme "Paksel"

Inspekcija izrekla privremenu mjeru zabrane prometa bijeljinskoj firmi "Paksel" koja je uvezla 14.086 kilograma sjemenskog kukuruza "Monstanto".

 Stopiran promet kukuruza firme "Paksel" Izvor: MONDO

Glavni republički poljoprivredni inspektor Radenko Radović saopštio je da je tokom  vanrednog inspekcijskog pregleda kod "Paksela" u skladištu ovog preduzeća zatečeno 486 pakovanja (vrećica) sjemena kukuruza, odnosno oko 6 737 kilograma sjemena i da je za tu količinu izrečena privremena mjera zabrane prometa.

On je naveo da su od "Paksela" uzeti uzorci svih vrsta i partija hibrida koji su uvezeni (ukupno 9 uzoraka) i da su upućeni ovlaštenoj instituciji, Poljoprivrednom institutu Republike Srpske u Banjaluci radi laboratorijskog ispitivanja na prisustvo genetskih modifikacija.

Radović smatra da bi laboratorijsko ispitivanje trebalo biti završeno za sedam do deset dana. Na osnovu dokumentacije o prometu, koju je uvoznik dao na uvid, utvrđeno je da je kupcima prodato ukupno 530 pakovanja, odnosno oko 7 348 kilograma sjemena.

Opštinski poljoprivredni inspektori vrše kontrole kod svih kupaca u Gradišci, Laktašima, Bijeljini, Modriči i Brčkom.

Kod svih kupaca biće izrečena mjera privremene zabrane prometa kao kod uvoznika, precizirano je u saopštenju.

Radović je naveo da će kontrola biti izvršena i kod krajnjih korisnika, odnosno poljoprivredniih proizvođača, ako kontrolom kod uvoznika i kupaca bude utvrđeno da su kupovali ovo sjeme i biće im zabranjena upotreba sjemena do dobijanja rezultata laboratorijske analize.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača i stočara RS Vladimir Usorac rekao je juče da je iz Rumunije u Srpsku uvezeno 14 tona sjemenskog kukuruza za koji se sumnja da je genetski modifikovan materijal.

Usorac je naveo da je genetski modifikovan kukuruz uvezen preko firme "Paksel" iz Bijeljine i uskladišten u bijeljinskom naselju Dvorovi, a uvezen je 11. marta preko graničnog prelaza Rača.

Direktor firme "Paksel" iz Bijeljine Saša Petković tvrdi da njegovo preduzeće nije uvezlo sjeme genetski modifikovanog kukuruza, što se može dokazati dokumentacijom i na osnovu analiza, već oko 1 000 jedinica hibrida kukuruza. 

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE