• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Norvežani odustali od hidroelektrana na Vrbasu

Norveška kompanija "Statkraft" odustala je od izgradnje malih hidroelektrana (MHE) na donjem toku reke Vrbas, pišu "Nezavisne novine".

 Norvežani odustali od hidroelektrana na Vrbasu Izvor: MONDO

Norvežani su u pismu Vladi RS naveli da nisu u mogućnosti da realizuju projekat zbog problema uzrokovanih svetskom finansijskom i ekonomskom krizom.

"'Statkraft' je odustao od izgradnje četiri MHE i kao razlog naveo svjetsku krizu i potrebu visoke investicije s obzirom na to da je projekat predviđao i uredjenje korita donjeg toka Vrbasa u cilju sprečavanja plavljenja zemljišta", izjavio je za “Nezavisne” pomoćnik
ministra za elektroenergetiku RS Ljubo Glamočić.

Ekonomski analitičari, kako navodi list, ističu da je povlačenje Norvežana iz tog projekta vrijednog 90 miliona evra potvrda da će se RS i BiH u uslovima globalne recesije suočiti sa značajnim padom inostranih investicija, čak i u elektroenergetskom sektoru koji se smatra jednim od najotpornijih.

"Svjetska ekonomska kriza prinudila je mnoge inostrane kompanije da odustanu od planiranih investicija. Čak i one koje imaju sredstva, postale su znatno opreznije i sve više prolongiraju ulaganja koja im nisu neophodna", ocijenio je izvršni direktor Udruženja ekonomista RS - SWOT Saša Grabovac.

Saradnja izmedju Vlade RS i kompanije "Statkraft" započela je početkom prošle godine potpisivanjem sporazuma u oblasti energetike.

Norvežani su se, prema tadašnjim informacijama, zanimali za izgradnju četiri protočne MHE na Vrbasu pojedinačne snage od 17 megavata.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE