• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MMF: Uzlet ekonomije SAD od početka 2010.

Izvršni direktor MMF, Dominik Štros-Kan ocijenio je da se suštinsko oživljavanje privrede SAD može očekivati od početka iduće godine.

 MMF: Uzlet ekonomije SAD od početka 2010. Izvor: MONDO

Štros Kan je u intervjuu za pariski dnevnik "Figaro" objasnio da će uzletu ekonomije SAD doprinijeti i mjere koje su donijete na samitu političkih prvaka grupe 20 ekonomskih najrazavijenijih zemalja svijeta (G20), 2. aprila u Londonu.

Proces obnavljanja rasta svjetske ekonomije mora biti praćen "pokretanjem krednog tržišta koje i dalje ostaje zaleđeno", kao i "obnavljanjem međunarodne trgovine", što je "jedan od testova za okončanje krize", ukazao je Štros Kan.

Čelnik MMF - a je ocijenio da će do pokretanja ekonomije doći i nakon što bude obnovljena proizvodnja, pošto budu ispražnjeni magacini preduzeća.

Mjere koje su donesene na samitu G20 u Londonu prošle nedjelje omogućavaju veća finansijska sredstva MMF - a i šira ovlašćenja te globalne finansijske organizacije, što označava "povratak povjerenja", kazao je Štros Kan.

On smatra da iskustvo MMF-a pokazuje da do povratka privrednog rasta u svijetu može doći tek kad se obavi normalizacija rada bankarskog sistema.

Sredstva MMF -a iz kojih se kreditiraju zemlje najviše ugrožene zbog tekuće privredne krize trebalo bi prije kraja ove godine da se uvećaju na više od 500 milijardi dolara, istakao je Štros Kan.

(Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE