• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Gasprom" otkupio "Gaspromnjeft" od Italijana

Ruski "Gasprom" je otkupio 20 procenata kompanije "Gaspromnjeft" od italijanskog koncerna ENI za 4,2 milijarde dolara.

 "Gasprom" otkupio "Gaspromnjeft" od Italijana Izvor: MONDO

Kupoprodajni ugovor potpisali su u Moskvi predsjednik upravnog odbora ruskog holdinga Aleksej Miler i generalni direktor ENI Paolo Skaroni, izvijestila je agencija RIA Novosti.

Budžetom "Gasproma" za ovu godinu nisu predviđena sredstva za ovu transakciju, tako da se pretpostavlja da će ruskom koncernu kredit za kupovinu te aktive odobriti "Sberbanka", "Gasprombanka" i "Roseljhozbanka".

Agencija podsjeća da su italijanske kompanije ENI i "Enel" 2007. godine kupile 20 odsto "Gaspromnjefta" i drugu gasnu aktivu na aukcijskoj prodaji bankrotiranog "Jukosa".

ENI je za udio u "Gaspromnjeftu" platio 3,7 milijardi dolara, a za gasnu aktivu su ENI i "Enel" zajednički izdvojili 2,1 milijardu dolara. Kasnije je objelodanjeno da je "Gasprom" sa italijanskim firmama zaključio sporazum o pravu otkupa akcija "Gaspromnjefta".

"Gasprom" posjeduje 77,6 odsto akcija "Gaspromnjefta", pete po veličini naftne kompanije Rusije, a 20 odsto je pripadalo italijanskom koncernu ENI.

Kontrolu "Gaspormnjefta" (bivšeg "Sibnjefta") ruski gasni holding je ostvario 2005. godine za 13,7 milijardi dolara, što je po vrijednosti tada bila rekordna transakcija u istoriji ruskog biznisa.

ENI i "Gasprom" vezuju dugogodišnji partnerski odnosi, a kompanije zajednički realizuju projekat izgradnje gasovoda "Južni tok".

Osim toga italijanska kompanija "Saipem", čijih 43 odsto posjeduje ENI, dobila je ugovor za polaganje gasovoda "Sjeverni tok" koji će povezati Rusiju i Njemačku ispod Baltičkog mora.

(Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE