• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako izmiriti unutrašnji dug RS?

Narodna skupština RS usvojila je Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o utvrđivanju i načinu izmirenja unutrašnjeg duga RS.

 Kako izmiriti unutrašnji dug RS? Izvor: MONDO

Ovim zakonom je regulisano izmirenje unutrašnjeg duga koji se odnosi na opšte obaveze iz budžeta RS, dio obaveza Fonda PIO, te materijalnu i nematerijalnu štetu nastalu u periodu ratnih dejstava.

Ministar finansija RS Aleksandar Džombić rekao je da je ovim izmjenama zakona precizirano da pod unutrašnji dug RS ne spadaju utvrđene naknade na ime eksproprijacije zemljišta, pravosnažne i izvršne sudske odluke po osnovu neosnovanog rješenja slobode, te sudske odluke po osnovu prava iz radnih odnosa.

"Sve izmjene i dopune zakona su išle u smjeru njegovog poboljšanja i stvaranja boljih uslova za povjerioce, a pri tom pazeći da se ne ugrozi makroekonomska i fiskalna održivost budžeta RS", istakao je Džombić, obrazlažući zakon narodnim poslanicima.

On je podsjetio je da je zakon donesen 2004.godine u saradnji sa međunarodnim institucijama, kao što su Međunarodni monetarni fond i OHR-om i da je tada usvojeno nekoliko njegovih izmjena i dopuna.

Džombić je naveo da je posljednjom izmjenom zakona, koja je bila uslovljena odlukama o dopustivosti meriturma Ustvnog suda BiH kada je izričito bilo naloženo skraćenje predviđenog roka dospijeća obveznica po osnovu ratne štete skraćen rok dospijeća obveznica do 35 godina na rok od 15 godina.

"Ovim zakonom ukida se ograničenje za obračun zatezne kamate do 23. jula 2004. godine, odnosno do dana stupanja na snagu osnovnog zakona po osnovu pravosnažnih i izvršnih sudskih odluka za opšte obaveze i ratnu materijalnu i nematerijalnu štetu, a koji se računa do iznosa glavnog duga prilikom verifikacije", istakao je Džombić.

Džombić je rekao da se ovim zakonom ukidaju odredbe o proporcionalnom smanjenju duga i otpis za one obaveze koje nisu verifikovane u skladu sa propisima.

On je naveo da se opšte obaveze po pravosnažnim i izvršnim sudskim odlukama izmiruju u gotovini, a Vlada RS će donijeti akt kojim će biti utvrđena dinamika izmirenja vodeći računa o makroekonomskoj stabilnosti i fisklanoj održivosti budžeta RS.

"Zakonom se skraćuje rok dospijeća obveznica za opšte obaveze sa 25 na 15 godina uz grejs period od šest godina. Skraćuje se rok dospijeća obveznioca za ratnu štetu sa 15 na 14 godina uz grejs period od četiri godine", precizirao je Džombić.

On je rekao da se pravo da se obveznicama mogu zamijeniti dospijele poreske obaveze proširuje, tako da se datum 30. juni 2006. pomijera na 31. decembar 2007. godine, čime su date mogućnosti izmirenja većeg dijela poreskih obaveza.

Džombić kaže da projektovani unutrašnji dug RS iznosi 1.761 miliona KM i ističe da je sa 31. martom izmireno je 234,69 miliona KM unutrašnjeg duga.

Prema njegovim riječima, 234,69 miliona KM u gotovini je isplaćeno 186,05 miliona KM, po dospijelim obavezama 41,89 miliona KM i kamata u iznosu od 15,16 miliona KM.

On je dodao da je emitovano obveznica u nominalnom iznosu od 283,56 miliona KM. (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE