• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Računovodstvo RS po direktivama EU

Parlament Srpske usvojio je u srijedu Zakon o računovodstvu i reviziji kojim se ova oblast usklađuje sa direktivama EU.

 Računovodstvo RS po direktivama EU Izvor: MONDO

Ministar finansija RS Aleksandar Džombić rekao je u obrazloženju ovog zakona da je njegovo donošenje neophodno, jer postojeći Zakon o računovodstvu i reviziji ima brojne nedostatke, dijelom što je propušteno da se određene oblasti urede na adekvatan način, a dijelom koji je proistekao iz razvoja tržišta kapitala.

Džombić je dodao da je došlo do značajnih izmjena u oblasti profesionalne regulative i obaveze usaglašavanja domaćeg zakonodavstva sa zakonodavstvom EU.

Ministar Džombić je naveo da je u novom zakonu u odnosu na postojeći sadržano značajno više odredbi kojima se precizno uređuju pitanja od značaja za uspostavljanje sistema knjigovodstva i računovodstva, kao što su preciziranje kriterijuma za razvrstavanje pravnih lica, definisanje pravila koje se odnose na obavezu popisa imovine.

Prema njegovim riječima, novim zakonom definisane su obaveze i druge aktivnosti koje se provode s ciljem usaglašavanja knjigovodstvenog sa stvarnim stanjem.

Ministar je naveo da se ovim zakonskim aktom uređuje materija iz oblasti računovodstva i revizije koja obuhvata pitanja od značaja za organizaciju i funkcionisanje sistema knjigovodstva i računovodstva, pripremu i prezentaciju finansijskih izvještaja, reviziju finansijskih izvještaja, te nadzor nad radom pravnih lica i preduzetnika koji su registrovani za pružanje usluga računovodstva i revizije.

Dodao je da se novim zakonom propisuje imenovanje savjeta za računovodstvo i reviziju RS, njegove nadležnosti i obaveze, naročito obaveza dostavljanja izvještaja o radu Ministarstva finansija najmanje jednom godišnje.

Savjet imenuje ministar finansija iz reda predstavnika Ministarstva finansija, profesionalnih organizacija, univerzitetskih profesora i drugih priznatih naučnih institucija.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE