• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srpska zainteresovana za mjere Vlade Srbije

Republika Srpska je zainteresovana za mogućnost da neke od mjera koje je Vlada Srbije predvidjela za prevazilaženje poljedica ekonomske krize.

 Srpska zainteresovana za mjere Vlade Srbije Izvor: MONDO

Potpredsjednik Vlade RS i ministar ekonomije Jasna Brkić je nakon sastanka sa ministrom ekonomije i potpredsjednikom Vlade Srbije Mlađanom Dinkićem u Beogradu rekla da bi se te mjere odnosile na pokretanje domaće prizvodnje i olakšan pristup stanovništva domaćim robama.

Navodeći da je na sastanku u Beogradu dogovorena tješnja saradnja dva ministarstva ekonomije, ona je za maj u Banjaluci najavila potpisivanje sporazuma o saradnji ministarstava ekonomije RS i Srbije, kada će glavni grad RS posjetiti ministar Dinkić.

Brkićeva je navela da postoje velike mogućnosti da Ministarstvo ekonomije Srbije pomogne Vladi i Ministarstvu za ekonomske odnose i regionalnu saradnju RS kada je riječ o regionalnom razvoju Srpske i o nekim rješenjima za ublažavanje negativnih efekata svjetske ekonomske krize, te unapređenja poslovnog ambijenta.

Ona je istakla da je Vlada RS već kreirala neke mjere po pitanju zapošljavanja, kojima je predvidjela podsticaje za zapošljavanje novih radnika, a ove godine će podsticati zapošljavanje pripravnika isključivo u privredi.

Navodeći da je primijećeno poboljšanje saradnje Srbije i RS u okviru Sporazuma o specijalnim i paralelnim vezama, Brkićeva je istakla da, ipak, ostaje činjenica da se izvoznici iz RS u Srbiju još suočavaju sa nekim necarinskim barijerama i da postoji nezadovoljavajuća pokrivenost izvoza uvozom.

Govoreći o evropskim integracijama, Brkićeva je navela da je na sastanku sa Danijelom Pantićem iz "HD Juropien konsalting grup" razgovarala o mogućnostima izrade jednog strateškog dokumenta za RS, kako bi Srpska pojačala svoje institucionalne kapacitete, da se brže i kvalitentije ispunjavaju pretpristupne obaveze.

Ona je navela da je BiH, koja već ima Strategiju pridruživanja EU, tek potencijalni kandidat i da ima određene zastoje u izvršenju pretpristupnih obaveza, ali da, s obzirom na to da je značajan dio nadležnosti definisanih Ustavom BiH na nivou entiteta, RS želi brže da ispunjava one pretpistupne obaveze koje može.(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE